Placeholder

Tips tegen jeuk in je oor

Jeuk in je oor is heel vervelend. Hoe ontstaat het? En belangrijker: wat kun je ertegen doen?

De oorzaken van jeuk in je oor: overmatig schoonmaken

Vaak begint jeuk in je oor door een verstoring in het oor. Dat kan ontstaan door het overmatig schoonmaken met een wattenstaafje. Als er een klein wondje in je oor ontstaat, kunnen bacteriën die op de huid leven een ontsteking vooroorzaken. Dat veroorzaakt soms pijn of een loopoor, maar vaker zorgt het (ook) voor jeuk.

Jeuk in je oor door een gehoorapparaat

Draag je vaak oordopjes of heb je een gehoorapparaat? Dat kan ook een trigger zijn voor jeuk in het oor. Normaal voert je oor zelf oorsmeer af, daardoor worden vuil en huidschilfers ook naar buiten gewerkt. Als je gehoorgang vaak afgesloten is, kan je oor geen oorsmeer afvoeren en dat kan gaan broeien.

Jeuk door water in je oor

Vaak wordt jeuk in het oor een ‘zwemmersoor’ genoemd. Dat komt omdat water in het oor ook een oorzaak is van jeuk. Door vocht krijgen schimmels meer kans.

Wat kun je doen tegen jeuk in je oor?

Het belangrijkste advies is meteen het moeilijkste advies: afblijven. Gun je jeukende oor zoveel mogelijk rust. Na het douchen kun je je oor afdrogen met het puntje van je handdoek. Gebruik zeker geen wattenstaafjes of andere voorwerpen om je oor schoon te maken. Is je oor pijnlijk, dan kun je hem drogen met een föhn op een lage stand. Er bestaan speciale oorsprays tegen jeuk. Blijf je last houden, vraag dan advies aan je huisarts.

Meer over jeuk

Beeld: Shutterstock