Is het slecht om je oren schoon te maken met een wattenstaafje?

Is het slecht om je oren schoon te maken met een wattenstaafje?

Dit is wat er gebeurt als je een wattenstaafje in je oor duwt.

De functie van oorsmeer
Oorsmeer heeft een belangrijke functie: namelijk je oren beschermen. Oorsmeer beschermt je oren tegen vocht, een droge huid, stof, viezigheid en bacteriën. Verder reinigen je oren zich vanzelf en daarbij heeft oorsmeer een belangrijke rol.

Schoonmaken met een wattenstaafje
Wanneer je denkt de processen van je lichaam te slim af te zijn en je gehoorgangen reinigt met een wattenstaafje loop je het risico dat je oorsmeer dieper in je oor duwt. Als je te ver duwt, kun je zelfs een gaatje in je trommelvlies prikken.

Te diep in je oor
De delen dieper in je oor reinigen zichzelf niet. Wanneer oorsmeer daar terecht komt, kan het daar achterblijven en dat kan zorgen voor een virus of infectie. Als het een fikse infectie wordt, kan dat zelfs leiden tot gehoorproblemen.

De oorschelp schoonmaken
Je kunt een wattenstaafje gebruiken om je oorschelp en de randen van je oren schoon te maken. Maar weersta daarbij de verleiding om de gehoorgang mee te nemen.

Advies: stoppen met schoonmaken
'Ja, maar… Ik kan toch niet zomaar stoppen met mijn oren schoonmaken?' Door je gehoorgangen schoon te maken, produceren je oren meer oorsmeer, waardoor je het gevoel hebt dat je moet blijven schoonmaken. Stoppen met schoonmaken zorgt er bij de meeste mensen voor dat de natuurlijke balans zichzelf weer herstelt.

Beeld: Shutterstock