Placeholder

Hoe voorkom je overtollige kilo’s als je ouder wordt?

Misschien merk je het zelf: dat je gewicht toeneemt naarmate je ouder wordt. Hoe komt dat en kun je het voorkomen?

 

Je kunt de schuld geven aan je stofwisseling die wat trager wordt met de leeftijd, maar dat is niet het hele verhaal. Er is een aantal factoren waardoor je last krijgt van extra kilo’s als je ouder wordt.

Zo kan het liggen aan:

  • Het verminderen van je spierweefsel. Dat is een natuurlijk proces als je ouder wordt. Heb je meer spieren dan verbrand je meer calorieën.
  • Hormonen. Bij vrouwen wordt bij het ouders worden steeds minder van het hormoon oestrogeen aangemaakt. Hierdoor wordt er meer vet vastgehouden, vooral rondom de buik.

Lees ook:Waar komen die extra kilo’s vandaan als je ouder wordt?

Hoe kun je gewichtstoename voorkomen bij het ouder worden?

1. Probeer meer slaap te pakken

Een goede nachtrust doet wonderen. Het is goed voor je stofwisseling en helpt het hongergevoel tegen te gaan. Maar ja, hoe ouder we worden hoe vaker we last hebben van slaapproblemen zoals in slaap vallen en vaker wakker worden in de nacht. Om toch een goede nachtrust te krijgen hebben we een aantal tips voor je.

2. Let op wat je eet

Misschien kon je toen je wat jonger was hele zakken chips en talloze repen chocolade eten zonder dat je een grammetje aankwam, maar nu je wat ouder wordt, gaat die vlieger helaas niet meer op.

Misschien beweeg je wat minder dan wat jaren geleden, of misschien zoek je juist meer troost in comfortfood vanwege die hormonen die door je lichaam gieren… Dit kan voor overtollige kilo’s zorgen als je ouder wordt. Dus let op wat je eet en beweeg voldoende om je gewicht in balans te houden.

3. Weg stress

Met de jaren komt er meer stress in je leven. Je hebt steeds meer verantwoordelijkheden en dat zorgt voor de nodige onrust in je leven, maar ook voor extra gewicht. Stress zorgt voor minder slaap en dat is juist zo hard nodig om op gewicht te blijven. Maar stress kan ook voor meer aanmaak van het hormoon cortisol zorgen. Dit hormoon wordt vaak gelinkt aan toename van buikvet.

Dus zorg voor meer ontspanning in je leven of een manier om minder stress te ervaren. Je gewicht wordt er blij van!

4. Train je spieren

Zoals we al eerder in dit artikel schreven, verlies je spierweefsel naarmate je ouder wordt. Om dit tegen te gaan, is het belangrijk om je spieren te trainen. Hoe meer spierweefsel je hebt, hoe beter je calorieën in je lichaam kunt verbranden. Advies van deskundigen: probeer twee keer per week al je spiergroepen te trainen. Dit kun je beste doen om advies te vragen in de sportschool, zodat je de oefeningen ook op de juiste manier uitvoert.

Wil je thuis aan je spieren werken? Squats, burpees, en push-ups zijn oefeningen waarbij je je eigen gewicht kunt gebruiken om verschillende spiergroepen van je lichaam te versterken.

Bron: Livingstrong.com

Gerelateerde artikelen