afvallen

Hoe moet je dan wél afvallen?

Online diëtist Jonathan Klaassen deelde in een vorig artikel zijn visie over afvaldiëten, en waarom je ze beter niet moet volgen. Maar ‘hoe moet het dan wel?’ horen we je denken. In dit artikel vertelt de diëtist hoe je wél moet afvallen. Lees het, ga ermee aan de slag en gun jezelf de tijd om die overtollige kilo’s kwijt te raken. Geen afvaldieet, maar een gezonde levensstijl die je je leven lang kunt volgen.

Online diëtist Jonathan Klaassen legt in dit artikel uit hoe je moet afvallen. Lees je mee?

Beoordeel je voedingspatroon

Voordat je aan de slag gaat met voeding, raadt online diëtist Jonathan aan om eerst je eigen eet- en drinkpatroon onder de loep te nemen. Daar kun je waardevolle informatie uit halen.
Je krijgt zicht op wat goed gaat en wat beter kan, en daardoor wordt duidelijk waar jouw persoonlijke kansen liggen. Focus hierbij niet alleen maar op de dingen die je kan verbeteren. Nee, juist de dingen die al goed gaan zijn heel relevant om te ontdekken, want daar moet je vooral geen veranderingen in aanbrengen. Integendeel. Laat ze met rust en ga er niet in zitten wroeten (lees: bij afvaldiëten gebeurt dat wel).

Lees ook het vorige artikel van Jonathan:Waarom je geen afvaldieet moet volgen

Houd bij wat je eet en drinkt

Houd nu voor een paar dagen een eet- en drinkdagboek bij. Neem twee doordeweekse dagen en een dag in het weekend om een goed en gemiddeld beeld te krijgen. Doe dit online, op de website van het Voedingscentrum, of download de Eetmeter-app en houd alles bij op je telefoon. Bekijk nu eens wat je gemiddeld aan kilocalorieën binnenkrijgt. Goede algemene richtlijnen voor afvallen zijn 1500 kilocalorieën voor vrouwen en 2000 kilocalorieën voor mannen. Vind je een app te lastig, neem dan een notitieboekje waarin je alles secuur opschrijft en aan het einde van de dag bekijkt.

Wees kritisch!

Bekijk de uitslag van je eet- en drinkdagboek en stel jezelf een aantal vragen: snoep je te veel? Zijn de porties te groot? Drink je te veel? Eet je te weinig groente en fruit? Of zijn er andere punten waar kansen liggen? Weet waar je kansen liggen, ga ermee aan de slag en wees tevreden over de dingen die goed gaan.

Zorg voor een negatieve energiebalans

Je krijgt minder energie binnen dan je verbruikt – negatieve energiebalans – en dus val je af. Een verlaging in energie-inname kun je realiseren door minder te snoepen, minder alcohol en suikerrijke dranken te drinken of je porties iets te verkleinen. Bepaal zelf welke van deze aanpassingen jou kunnen gaan helpen.

Houd je progressie bij Houd je progressie bij, dan weet je hoe het gaat. Dit kun je doen door wekelijks op de weegschaal te staan of meet met een meetlint de omtrek van je schouders, borst, taille en heupen. Wat ook echt goed werkt is het maken van progressiefoto’s. Dit zijn foto’s van jou in ondergoed of badkleding. Je maakt een foto van de voorkant, achterkant en zijkant. Doe je metingen één keer per maand en vergelijk de resultaten. Zó weet je of je op de goede weg bent. Een goede richtlijn is om 0,5 tot 1 kilo per week af te vallen. Wanneer je al veel bent afgevallen zal dit iets minder worden.

Het artikel van Jonathan over afvaldiëten nog niet gelezen? Klik hier

Jonathan Klaassen

Jonathan Klaassen

Jonathan Klaassen is online diëtist & schrijver. Als online diëtist helpt hij dagelijks mensen via zijn online programma’s. Daarnaast schrijft hij artikelen over voeding en voedselhypes die hij online deelt óf je kunt ze lezen in zijn boeken. Wil je Jonathan als online diëtist? Klik hier voor meer informatie!

Gerelateerde artikelen