afvaldieet

Waarom je volgens deze deskundige beter geen afvaldieet kunt volgen

Er zijn wel honderden diëten en allemaal vertellen ze ons haarfijn hoe we moeten afvallen. Typ het woord in op Google, wandel naar de eerste de beste boekenzaak en ze staan er: diëten in allerlei soorten en maten.

Online diëtist Jonathan Klaassen heeft hier een duidelijk mening over: volg geen afvaldieet, er zitten namelijk addertjes onder het gras. In dit artikel legt hij uit waarom.

Een dieet is niet persoonlijk

Al die honderden diëten houden geen rekening met jouw persoonlijke eigenschappen. Er wordt niet gekeken naar lichaamstype, lichaamssamenstelling, voorkeuren, persoonlijke doelen en leefomstandigheden. Je krijgt een dieet met een standaard dagmenu en algemene richtlijnen die niks maar dan ook niks zeggen over jou als persoon. Een algemeen plan? Ja. Een persoonlijk plan? Absoluut niet!

Je gaat op rantsoen

Het klopt, alle diëten hebben een eigen uitgangspunt en theorie. Het lijkt van buitenaf zelfs alsof ze allemaal een ‘magische methode’ verkondigen, die bij elk dieet weer anders is. Door weinig koolhydraten te nemen, veel eiwitten te eten, of door juist een sapkuur te doen, val je af. En dus werkt het dieet, zou je zeggen. We worden hier echter in het ootje genomen, want al die diëten hebben één sterke overeenkomst: als je ze volgt krijg je ontzettend weinig calorieën binnen. Dat je gaat afvallen is nogal logisch. Je krijgt minder calorieën binnen en dus verlies je gewicht. Dit heeft niks te maken met het ‘magische’ effect van het dieet. Het komt simpelweg doordat je minder eet.

Een rantsoen betekent vaak tekorten

Wil je gezond zijn, dan moet je die van alle voedingsstoffen die er zijn voldoende binnenkrijgen (logisch). Echter, zoals gezegd is een dieet een rantsoen en wordt de dagelijkse portie van producten drastisch verkleind of zelfs geschrapt. Daardoor krijg je te weinig binnen en kan je gezondheid in het geding komen. Je valt af, maar je lichaam werkt niet optimaal.

Diëten is niet praktisch

Of een voedingspatroon blijvend werkt, hangt af van of het praktisch en dus haalbaar is. Het moet passen in onze wereld en bij onze westerse levensstijl, bij jou persoonlijk en bijvoorbeeld bij jouw gezinssituatie. Is het dieet dat je kiest haalbaar, zou dan ook een belangrijke vraag moeten zijn.

  • Hoe haalbaar is het om je leven lang weinig koolhydraten te eten?
  • Hoe haalbaar is het om je leven lang weinig vetten te eten?
  • Hoe haalbaar is het om je leven lang volgens een vast dagmenu te eten?
  • Hoe haalbaar is het om je leven lang volgens restricties te leven?

Precies, dat is niet haalbaar.

Het is best haalbaar om een korte periode een bepaald dieet te volgen. Maar je ziet eigenlijk altijd, logisch ook, dat dat op een gegeven moment gewoon niet meer lukt. Je hebt geen zin om altijd producten te schrappen of om anders te eten dan de rest. Doordat het niet praktisch is, is het niet duurzaam.

Lees ook: Trap niet in deze 3 dieetvalkuilen


In een volgend artikel vertelt Jonathan hoe je wél moet afvallen.

Meer over Jonathan Klaassen

Jonathan Klaassen

Jonathan Klaassen is online diëtist & schrijver. Als online diëtist helpt hij dagelijks mensen via zijn online programma’s. Daarnaast schrijft hij artikelen over voeding en voedselhypes die hij online deelt óf je kunt ze lezen in zijn boeken. Wil je Jonathan als online diëtist? Klik hier voor meer informatie.