Geen Geknetter

Geen geknetter! Met deze tips voorkom je een statische schok

Als je de kraan of je toetsenbord aanraakt, de autodeur opendoet of iemand een hand geeft, krijg je soms een kleine schok. Hoe kan dat en kun je er iets tegen doen?

De oorzaak

Je lichaam laadt zich langzaam op met elektriciteit. Dat komt onder andere door wrijving van je kleding, met de vloer of met de zitting van een stoel of bank. In de meeste gevallen raakt je lichaam die elektriciteit vanzelf weer kwijt. De luchtvochtigheid is relatief laag in de winter, waardoor je vaker elektrisch geladen bent.

Lees ook:Tips tegen statisch haar

In sommige gevallen raak je de elektriciteit niet goed kwijt

Schoenen met kunststof of rubberen zolen geleiden niet, waardoor je lichaam de statische geladenheid niet kwijt kan. Wanneer je een object of een persoon aanraakt, kan de elektriciteit je lichaam opeens wel verlaten en dat geeft een schokje.

Wat kun je doen tegen een elektrische schok?

Niet iedereen heeft evenveel last van statische elektriciteit. Een aantal dingen om ervoor te zorgen dat je minder statisch geladen wordt:

  • Draag geen schoenen met rubberen of kunststof zolen, in veel gevallen scheelt dat enorm.
  • Controleer de luchtvochtigheid in huis. Bij een hogere luchtvochtigheid heb je minder snel last. Dat verklaart waarom je in de winter vaker schokjes krijgt, dan is de luchtvochtigheid in huis meestal lager.
  • Mensen met een droge huid hebben sneller last van statische elektriciteit. Smeer je regelmatig in met bodylotion.

Tekst Santenl/ Manon Daelmans Beeld GettyImages

Tip van de redactie

Winterdepressie of dipje door donkere dagen? BrellaVio Happy Light daglichtlamp is jouw antwoord op daglichttekort en helpt tegen die vervelende gezondheidsklachten. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Daglichtlamp

Daglichtlamp

BrellaVio Happy Light

Gerelateerde artikelen