Brandend Maagzuur 4 Oplossingen

4 tips tegen brandend maagzuur

In de westerse samenleving heeft zo’n 25 procent van de bevolking maandelijks last van brandend maagzuur. Santé geeft je vier tips om er snel vanaf te komen.

Tip 1: verminder de druk in je buik

Tussen je maag en slokdarm zit een sluitspier die ervoor zorgt dat je maaginhoud je slokdarm niet kan bereiken. Werkt deze niet goed, dan kan er maagzuur omhoog komen en dat geeft een brandend gevoel. Het kan vervelend en schadelijk zijn als je hier regelmatig last van hebt. Een van de oorzaken is een verhoogde druk in je buik.

Zo doe je het: Een verhoogde druk in je buik kan verschillende oorzaken hebben: knellende kleding (knoop je broek open), overgewicht (probeer wat af te vallen), verstopping in je darmen (eet voldoende vezels), zwangerschap (niks aan de verhoogde druk te doen, helaas) en het eten van een grote, zware maaltijd (eet liever meerdere kleine porties verdeeld over de dag).

Tip 2: Check je voeding

Bepaalde voedingsmiddelen worden in verband gebracht met brandend maagzuur, zoals sommige kruiden en vruchten. Het is nog niet voldoende bewezen dat het een gunstig effect heeft als je deze voedingsmiddelen vermijdt, maar je kunt het natuurlijk proberen.

Zo doe je het :Vet voedsel, scherpe kruiden, uien, citrus- vruchten (zoals citroen en mandarijn), pepermunt, sterke thee, koffie en chocola worden afgeraden als je snel last hebt van brandend maagzuur. Ook alcohol en nicotine zouden een verslappende werking hebben op de sluitspier tussen je slokdarm en maag.

Tip 3: ga naar de huisarts

Je maag heeft een beschermend laagje tegen zuur, maar je slokdarm niet. Als je regelmatig last hebt van brandend maagzuur, kan je slokdarm daardoor beschadigd raken en gaan ontsteken. Heb je er langere tijd last van en werken de leefregels niet, ga dan langs bij je huisarts.

Zo werkt het: Medicatie tegen brandend maagzuur kan verschillende werkingen hebben: een beschermend laagje leggen op de slokdarm, maagzuur minder zuur maken, de maagzuurproductie remmen of de werking van je slokdarm- en maagspieren bevorderen. Twijfelt de arts aan de oorzaak van je klachten, dan kan er een kijkonderzoek worden gedaan of een 24-uurs zuurgraadmeting, waarbij de pH-waarde in je slokdarm wordt vastgesteld.

Tip 4: niet liggen vlak na het eten

Omhoogkomend maagzuur kan een pijnlijk en brandend gevoel geven achter je borst- been. Ook kun je last krijgen van een geïrriteerde keel, hoesten, boeren, oprispingen, slikklachten en het gevoel van een brok in je keel. Je kunt deze klachten deels voorkomen door op je houding te letten na een maaltijd.

Zo doe je het: Ga na de maaltijd niet meteen op de bank liggen. Bij een horizontale houding stroomt het maagzuur makkelijker je slokdarm in. Bukken kun je beter ook even achterwege laten, buig liever door je knieën. Probeer drie uur voor het slapengaan niet meer te eten of zet het hoofdeinde van je bed tien centimeter hoger, om te voorkomen dat je in bed alsnog last krijgt van brandend maagzuur.

Tekst Mara Ruijter, beeld GettyImages

Tip van de redactie

iRobot® Roomba® e5 Robotstofzuiger
Roomba Robotstofzuiger Ad
Bestel hier