Huisstofmijtallergie

4 oplossingen tegen huisstofmijt(allergie)

Last van een verstopte neus, niezen, jeuk in de neus en ogen, benauwdheid, piepende ademhaling en/of slijm ophoesten? En dan vooral in huis? Misschien heb je last van huisstofmijt(allergie)?

1. Houd je bed schoon

Huisstofmijt is een klein, spinachtig diertje dat in huisstof zit. Vooral in matrassen en beddengoed komt veel huisstofmijt voor. Het beestje eet huidschilfers van mensen (en dieren). Ook is het dol op vochtige omgevingen. Zorg er daarom voor dat je bed schoon en droog is.

Zo doe je het

Maak je bed niet direct na het opstaan op, maar houd het dekbed overdag opengeslagen, zodat het kan drogen. Was je lakens, kussenslopen en dekbedovertrek minstens één keer per twee weken op zestig graden en was je dekbed, dekens en kussens om de zes weken op zestig graden. Laat de was het liefst buiten drogen, zodat je huis niet vochtig wordt.

Lees ook:Dít wist je vast nog niet over niezen

2. Check de materialen in je huis

Huisstofmijt is vooral dol op textiel, aangezien dat veel stof vasthoudt. Heb je last van allergieklachten, dan kan het slim zijn om het een en ander aan te passen in je huis.

Zo doe je het

Gladde materialen houden minder stof vast en zijn makkelijker schoon te maken. Wissel vloerbedekking bijvoorbeeld in voor een houten vloer en vervang je gordijnen voor jaloezieën. Kies een bed met een luchtdoorlatende bodem en maak gebruik van afsluitbare kasten, zodat er minder stof in komt. Let ook op met oude spullen, daar zit vaak veel huisstofmijt in. Denk aan oude, gestoffeerde stoelen en banken, vloerkleden en kleden.

3. Ventileer en houd je huis stofvrij

Ook in schone huizen komt huisstofmijt voor. Het is lastig om ze volledig uit je huis te bannen, maar je kunt de hoeveelheid mijten wel flink verminderen door je huis zo veel mogelijk stofvrij te houden en te ventileren.

Zo doe je het

Neem de kasten, vensterbanken en andere oppervlakten wekelijks af met een licht vochtige doek of stofwisdoekjes. Stofzuig regelmatig. Zet je ramen zo vaak mogelijk open, net als ventilatieroosters. Vooral in de slaap- en badkamer is het slim om het raam geregeld wijd open te zetten. Is het koud en vochtig, dan kan het helpen om de verwarming aan te zetten. Hierdoor wordt het vocht beter opgenomen.

4. Gebruik anti-allergeenproducten

Er zijn allerlei handige tools die kunnen helpen om de hoeveelheid huisstofmijt te verminderen. Zo zijn er allergeendichte matrassen, allergeendichte dekbedhoezen, speciale stofzuigers, luchtfilters en huismijt-dodende middelen.

Zo doe je het

Let wel op: vaak is de werking niet wetenschappelijk bewezen. Het is dus vooral een kwestie van uitproberen of je ergens baat bij hebt. 

Bron: Santé oktober 2020, tekst: Mara Ruijter

Gerelateerde artikelen