Woman Heart 2100x1440

Drie Santé-lezeressen over hun hartproblemen

Hartproblemen kunnen helaas ook mensen van jonge leeftijd treffen. Drie lezeressen vertellen over de hartproblemen waarmee zij te maken kregen.

 ‘Een hartfilmpje wees niets uit’

Tamara (45): “Sinds vijf jaar heb ik elke maand wel een keer hartkloppingen, alsof mijn hart mijn lijf uit wil. Pas als ik ga liggen en ademhalingsoefeningen doe, verdwijnen ze na een minuut of vijf. Een hartfilmpje in het ziekenhuis wees niets uit, daarom heb ik mijn huisarts gevraagd om een verwijsbrief naar de Hartkliniek. Daar kun je al na een week terecht voor een echo. Daaruit moet blijken of ik iets mankeer.”

Lees ook:Nachtdienst vergroot hart- en vaatziekten

‘Die controles horen er nu bij’

Wanda (39): “Twee jaar geleden werd ontdekt dat er een aanlegfout in mijn hartklep zit, waardoor ik hartruis heb. Ik schrok eerst wel, maar ik heb alle vertrouwen in mijn cardioloog en ga op controle. Ik was al gezonder gaan eten, gestopt met roken en meer gaan sporten, nadat er een verhoogd cholesterol was geconstateerd. Verder heeft het nieuws over de hartruis mijn leven nog niet veranderd, omdat ik er nu nog geen consequenties van ondervind.”

‘Ik ben er goed van afgekomen’

Claudia (44): “Twee jaar geleden kreeg ik op mijn werk opeens last van heesheid, gevolgd door duizeligheid, misselijkheid, zweten en een knellend gevoel in mijn rechterarm. Dat duurde zo’n vijf minuten en het gebeurde later nog drie keer. Ik vertrouwde het niet, dus ging naar de dokterspost. Daar kwam niets uit, maar niet lang daarna kreeg ik een nog zwaarder infarct. Ik ben er goed van afgekomen, maar laat je nooit door een arts met een kluitje in het riet sturen.”

Wees extra op je hoede als

… er iets heftigs is gebeurd in je leven. Angela Maas, professor, cardioloog en auteur van Hart voor vrouwen: “Vrouwen worden negen keer vaker dan mannen getroffen door het gebroken hartsyndroom: een infarct na een heftige gebeurtenis, bijvoorbeeld nadat je iemand hebt verloren.”

… je kampt met chronische stress, bijvoorbeeld een heftige baan of een vechtscheiding die maar voortsleept. Maas: “Dat kan leiden tot een scheur in de kransslagader, iets waarvan altijd werd gedacht dat het een zeldzaamheid is. Maar dat blijkt niet zo te zijn. We hebben de afgelopen vijf jaar veel onderzoek gedaan en enorme winst geboekt in kennis, zodat we er in de toekomst hopelijk op tijd bij kunnen zijn.”

… er tijdens een zwangerschap sprake is geweest van een verhoogde bloeddruk, door pre-eclampsie of het HELLP-syndroom. Maas: “Die vrouwen hebben een verhoogd risico op hartklachten. Dat geldt ook voor vrouwen die als tiener of twintiger vaak migraine hebben gehad of vrouwen van wie hun vader, moeder, broer of zus al voor zijn/haar 65ste een hartinfarct heeft gehad.”

… je borstkanker hebt gehad, want vijftien procent van alle vrouwen met borstkanker loopt hartschade op, aldus Maas. “Die hartschade kan tijdens de behandeling optreden, maar ook vijf of tien jaar daarna. Er wordt vaak gedacht dat het de leeftijd is of een gevolg van de chemo, waardoor er niet meteen adequaat onderzoek wordt gedaan. Dan loop je achter de feiten aan en komt een patiënt vaak te overlijden.”

… er plotseling enorme vermoeidheid optreedt. Maas: “Dit gaat vooraf aan een hartinfarct. Vaak is het het gevolg van een periode van extreme stress, bijvoorbeeld een reorganisatie op je werk, problemen met je kinderen, een verbouwing. Je denkt dat de vermoeidheid weggaat als je het weer rustiger krijgt, maar het is eigenlijk een signaal dat je actie moet ondernemen. Bel je arts en bespreek je klachten.”

Bron: Santé juni 2019, tekst Fleur Baxmeier

Tip van de redactie

Fitbit Versa3 smartwatch

Fitbit Versa3 Ad
Shop

Gerelateerde artikelen