Hoge bloeddruk

Wat kun je doen tegen een hoge bloeddruk?

Ongeveer 1 op de 4 Nederlanders heeft een hoge bloeddruk. Bij mensen boven de 65 jaar is dat zelfs 1 op de 2. Een hoge bloeddruk kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Zo heb je een grote kans op harten vaatziekten. Wat kun je ertegen doen?

Wanneer heb je een te hoge bloeddruk?

Je bloeddruk bestaat uit twee waarden: bovendruk (de druk in je bloedvaten als je hart samentrekt) en onderdruk (de druk in je vaten als je hart ontspant). Je hebt een te hoge bloeddruk als de bovendruk hoger is dan 140mmHg en je onderdruk hoger dan 90 mmHg. Houd er rekening mee dat je bloeddruk elk moment van de dag anders kan zijn. Het is daarom het beste hem meerdere keren te meten.

Lees ook:Zwarte thee verlaagt bloeddruk

Let op je voeding

Je bloeddruk schommelt altijd. ’s Nachts is hij wat lager en ’s ochtends juist hoger. Dat is normaal, maar het wordt gevaarlijk als je bloeddruk constant te hoog is. Een hoge bloeddruk voel je niet, maar heeft veel effect op je lichaam. Het bloed stroomt dan te krachtig door je vaten, waardoor die beschadigd raken en de kans op een beroerte of hartziekte flink toeneemt. Ook je nieren raken door het harde werken beschadigd. Voeding speelt een belangrijke rol.

Zo doe je het:

Hoe lekker het ook is: je kunt beter zo min mogelijk drop en zoethout eten. Deze producten bevatten namelijk glycyrrhizine­zuur, dat je bloeddruk verhoogt. Ook koffie, tabak en alcohol hebben dat effect. Probeer meer groente, fruit en andere verse, vezelrijke producten
te eten.

Eet minder zout

Een te hoge zoutinname leidt ertoe dat je lichaam meer vocht vasthoudt. Hierdoor zit er meer vocht in je bloedvaten en ontstaat er meer druk op de vaten, waardoor je hart harder moet werken om het bloed rond te pompen. Er wordt geadviseerd om maximaal zes gram zout per dag te eten. Zo’n tachtig procent van het zout dat we binnenkrijgen, zit in bewerkte producten als brood en kaas. Slechts twintig procent voegen we zelf toe. Minder zout eten is dus nog best een uitdaging.

Zo doe je het:

Kies voor verse producten en check bij bewerkte producten op de verpakking hoeveel zout of natrium erin zit. Koop geen kant-en-klare sauzen en marinades, maar maak deze zelf. Je kunt zout gemakkelijk vervangen door verse kruiden en specerijen, zoals rode peper, basilicum en peterselie. Let op: sommige kruiden laten je bloeddruk juist stijgen, zoals efedra en ma huang.

Beweeg meer

Beweging verlaagt je bloeddruk. Het lichaam moet meer bloed rond-pompen naar de spieren die zuurstof nodig hebben, waardoor je hartslag stijgt en je bloedvaten verwijden. Na deze fysieke inspanning daalt je bloeddruk, meestal zo’n vijf tot vijftien uur lang. En dat niet alleen, het drukt ook andere factoren die voor een hoge bloeddruk zorgen, de kop in. Zoals stress, angstgevoelens en overgewicht.

Zo doe je het:

Beweeg elke dag minstens dertig minuten matig intensief. Dat hoeft dus niet altijd een zware circuittraining te zijn, een half uur wandelen of tuinieren werkt ook.

Check je medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen een verhoging van de bloeddruk als bijwerking hebben, zoals ontstekingsremmende pijnstillers, aspirine en sommige anticonceptiepillen.

Zo doe je het:

Check de bijsluiter en overleg met je arts.

Bron: Santé december 2019, tekst: Mara Ruijter

Gerelateerde artikelen