Vocht Vasthouden

Vrouwenkwalen: vocht vasthouden

Vocht vasthouden, veel mensen (en vooral vrouwen) hebben er last van. Hoe het komt en hoe je er vanaf komt lees je hier!

Een opgeblazen gevoel, knellende ringen om je vingers of dikke enkels? Het lijkt erop dat je vocht vasthoudt. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. Vrouwelijke hormonen zijn meestal de boosdoeners.

Is je oestrogeen- en/of progesteron- niveau hoog, dan houd je meer vocht vast. Dat maakt dat je in je cyclus soms wat zwaarder bent en een opgeblazen gevoel kunt hebben. Ook tijdens je zwangerschap of in de overgang is het vasthouden van vocht een bekende kwaal. Tijdens de zwangerschap houden vrouwen gemiddeld zelfs zo’n 2 tot 3 liter extra vocht vast.

Kom in beweging

Je kunt ook vocht vasthouden als je te weinig drinkt of te zout eet. Dat zorgt voor een onbalans in je vochthuishouding. Te veel suiker of juist te weinig eiwitten kan eveneens voor een ontregelde vochthuishouding zorgen, net
als het drinken van alcohol. Een bekende oorzaak van dikke enkels door vocht is lang zitten, zoals na een lange (vlieg)reis of kantoor- dag, of lang stilstaan. Je maakt dan te weinig gebruik van je kuitspieren, terwijl die er normaal voor zorgen dat het bloed vanuit je benen wordt teruggepompt naar je hart. Door de zwaartekracht zakt het naar je voeten en enkels. Daarom kun je na lang wandelen dikke vingers krijgen. Probeer je armen dus mee te bewegen of gebruik wandelstokken.

Vocht Vasthouden 2

Onderliggende kwaal

Ook warm weer kan ervoor zorgen dat je meer vocht vast- houdt. Je bloedvaten zijn dan meer uitgezet, waardoor het lastiger is voor je lichaam om vocht af te voeren. Vaak is de oorzaak dus onschuldig, maar vocht vast- houden kán ook wijzen op een onderliggende aandoening, vaak aan het hart en/of de aders. De stevigheid van de aderwand kan bijvoorbeeld zijn afgenomen, waardoor er vocht doorheen komt. Ook kan het zijn dat de kleppen van de aderen niet goed sluiten. Nier- en leverziektes of problemen met het lymfesysteem kunnen ook de oorzaak zijn. Heb je al langer last of twijfel je over de oorzaak, ga dan naar je huisarts.

Lees ook: Houd jij veel vocht vast? Deze aanpassing in je eetpatroon helpt

Oplossingen voor vocht vasthouden

  • Beweeg minimaal elk uur. Loop even kort en/of beweeg je voeten op en neer om je kuitspieren aan het werk te zetten.
  • Drink 1,5 tot 2 liter water of thee per dag.
  • Eet het liefst onbewerkt eten, waarbij je zakjes en pakjes links laat liggen. Probeer koolhydraten, eiwitten en vetten in een goede verhouding te eten. Richtlijn: 40% koolhydraten, 30% eiwitten en 30% vetten. 
  • Sommige voedingsmiddelen werken vochtafdrijvend, zoals asperges, citroen en venkel, maar ook dranken als groene thee en gemberthee.
  • De anticonceptiepil kan het vasthouden van vocht in je cyclus soms verergeren. 
  • Bij hartfalen en een hoge bloeddruk helpen plaspillen om het overtollige vocht kwijt te raken.
  • Steun- en compressiekousen ondersteunen de kuitspieren bij de bloedsomloop.

Tip van de redactie:

Deze hippe, platte waterfles is ontworpen om makkelijk in je tas, jas of zak je vervoeren. Met de lekvrije dop hoef je je geen zorgen te maken dat je spullen nat worden. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST MARA RUIJTER
BEELD GETTY IMAGES