vocht vasthouden sante magazine gezond healthy lifestyle

Houd jij veel vocht vast? Deze aanpassing in je eetpatroon helpt

Eén van de dingen die je kunt doen als je veel vocht vasthoudt, is regelmatig bewegen. Ook door middel van je eetpatroon kun je ervoor zorgen dat je lichaam minder vocht vasthoudt.

Gastblogger en voedingsdeskundige Anita Mulderij vertelt er meer over.

Anita: ‘Als je veel vocht vasthoudt, kun je last hebben van een opgezwollen buik, zware armen en benen. Vaak geeft je weegschaal in dat geval een hoger gewicht aan en zitten je broeken en sieraden strakker. Dat kan erg onprettig aanvoelen.

De meeste vrouwen houden het tweede gedeelte van hun cyclus meer vocht vast. Ook na een ongezonde maaltijd, door een hoge temperatuur of als je zwanger bent kan het zijn dat je meer vocht vasthoudt. Om minder vocht vast te houden, kun je verschillende dingen doen. Dit zijn vijf manieren die je helpen vocht kwijt te raken:

1. Gebruik minder natrium
Van natrium is bekend dat het water vasthoudt. Hoewel er in Nederland steeds minder zout toegevoegd wordt aan bewerkte voedingsmiddelen zijn er nog veel mensen die teveel zout eten. Als jij regelmatig vocht vasthoudt probeer dan je zoutinname te beperken tot maximaal 6 gram zout per dag. Dat kan al helpen om van het overtollige vocht in je lichaam af te komen. Vermijd hiervoor zoutrijke voeding als kant-en-klaar maaltijden, voedsel uit blik en sausjes.

2. Eet voldoende eiwitten
Een eiwittekort kan de oorzaak zijn dat jij veel vocht vasthoudt zonder dat je het zelf door hebt. Een bepaald soort eiwit in je bloed – albumine genoemd – zorgt ervoor dat water uit je weefsels in je bloed wordt opgenomen. Zo voorkomt dit eiwit dat je vocht vasthoudt. Heb je een eiwittekort, dan gebeurt dit niet en kun je teveel vocht vasthouden in je lichaam waardoor je je opgeblazen voelt. Let er daarom op dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt door bij iedere maaltijd grasgevoerd vlees, verse vis, peulvruchten, paddenstoelen, noten, zaden of eieren te eten.

3. Eet minder koolhydraten
Koolhydraten zitten in je lever en spieren opgeslagen als glycogeen en hebben de neiging om water aan te trekken. Bovendien laten koolhydraten – vooral geraffineerde – je insulineniveau stijgen. Hierdoor stijgt ook je natriumniveau, waardoor je vocht vasthoudt. Als je een opgeblazen buik wilt voorkomen is het daarom verstandig om te eten volgens een koolhydraatarm dieet. Hiermee stimuleer je ook de vetverbranding wat ideaal is als je gewicht wilt verliezen.

4. Neem meer kalium
Kalium kan de mineralenbalans in je lichaam helpen herstellen. Dagelijks heb je 3100-3500 mg van dit mineraal nodig. Dat krijg je binnen door bijvoorbeeld spinazie, broccoli, bananen, tomaten en quinoa te eten. Zet deze groenten en fruit dus iedere dag op het menu als je merkt dat je gemakkelijk veel vocht vasthoudt.

5. Zorg ervoor dat je voldoende magnesium binnenkrijgt
Een tekort aan magnesium kan ervoor zorgen dat je vocht vasthoudt. Zorg er daarom voor dat je voldoende magnesium binnenkrijgt. Dit kun je doen door dagelijks amandelen, zwarte bonen, edamame, avocado of Griekse yoghurt te eten. Goed om te weten: mannen hebben 300-350 mg magnesium per dag nodig en vrouwen 250-350 mg. Als je naast het vasthouden van vocht veel last hebt van menstruatie klachten doe je er goed aan om hier aandacht aan te besteden. Het kan ook helpen om een magnesiumsupplement te gebruiken ter aanvulling op je voeding.’

Meer tips voor een mooi en gezond lijf? Kijk op JasperAlblas.nl voor gratis voedingstips en heerlijke gezonde recepten.

Tekst: Anita Mulderij | Beeld: GettyImages

Tip van de redactie

Mensen die zichzelf regelmatig wegen, bereiken hun gewichts- en fitnessdoelstellingen sneller. De FITAGE Bluetooth weegschaal en bijbehorende app helpen je alle informatie over jouw lichaam snel en overzichtelijk op één plek te verzamelen. Zo voorkom je op tijd gezondheidsproblemen en hoef je geen handmatige notitieboekjes of ingewikkelde schema’s meer te gebruiken. Voor meer info klik op onderstaande button.