desinfecterende handgel

Is desinfecterende handgel slecht voor je?

Gebruik jij vaak handgel of was jij je handen liever met water en zeep? Een overmatig gebruik van desinfecterende handgel kan slecht voor je zijn en dit is waarom.

Is het slecht voor je?

De bezorgdheid over desinfecterende handgel is dat het té goed kan werken. Als je te veel handgel gebruikt, hebben de goede bacteriën op je handen geen tijd om te ontwikkelen. Terwijl je deze bacteriën hard nodig hebt om je te beschermen tegen bacteriën van buitenaf.

Lees ook: ‘8 tips om je handen zacht te houden in de koudere maanden’

Desinfecterende handgel versus water en zeep

Volgens Rush University Medical Center zijn beide manieren effectief, zolang de handelingen correct worden uitgevoerd en er genoeg afgewisseld wordt in het gebruik.

Wanneer gebruik je water en zeep?

Wanneer je handen zichtbaar vuil zijn is het aan te raden ze te wassen met water en zeep. Desinfectie is namelijk geen middel om zichtbaar vuil te verwijderen. Voor het eten wordt het aangeraden om je handen te wassen met water en zeep en tijdens het eten om kruisbesmetting te voorkomen. Ook is je handen wassen met water en zeep effectiever als je omgeven bent door griepbacteriën.

Wanneer gebruik je desinfectie?

Desinfectie mag geen totale vervanging worden voor water en zeep. Toch is het een goede oplossing als je geen gootsteen in de buurt hebt. Vooral voor mensen die werken in de zorg is desinfectie een wondermiddel. Probeer als je desinfectie gebruikt net zo grondig te reinigen als je met water en zeep zou doen. Dus neem alle plekjes op je handen mee. De duimen, tussen de vingers en vingertoppen worden vaak vergeten bij het reinigen met desinfectie.

Wat voor desinfecterende handgel moet je gebruiken?

Desinfectie komt in steeds meer geuren en kleuren op de markt. Hierdoor lijkt het soms meer een accessoire dan dat het echt als reinigingsmiddel wordt gebruikt. Een goede desinfectie bevat minstens 60 tot 95 procent alcohol.  Deze zijn het meest effectief bij het verweren van bacteriën. Middelen met een minder percentage zijn niet in staat om de bacteriën te doden.

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen