Hoge Cholesterol: arts met stethoscoop

Te hoge cholesterol? Dit zijn de belangrijkste signalen

Een te hoog cholesterolgehalte blijft vaak onopgemerkt. Hoe herken je de subtiele signalen en wat kun je doen om je cholesterol te verlagen?

Symptomen van te hoge cholesterol

Een te hoge cholesterol geeft meestal geen directe symptomen. Dat maakt het lastig om op tijd in te grijpen. Vaak ontdek je het pas na een bloedtest bij de huisarts. Langdurig te hoog cholesterol kan leiden tot ernstige aandoeningen zoals hart- en vaatziekten. Een ander signaal kan zijn: extreme vermoeidheid bij inspanning.

Hoe krijg je snel je cholesterol naar beneden?

Wil je snel je cholesterol verlagen, dan is een combinatie van gezonde voeding en beweging belangrijk. Probeer dagelijks minimaal dertig minuten matig intensief te bewegen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Een eenvoudig routinevoorbeeld is om ’s ochtends een wandeling te maken of ’s avonds een fietstocht te doen. Stoppen met roken en matig zijn met alcohol helpt ook aanzienlijk. Raadpleeg altijd je huisarts voor een persoonlijk advies en mogelijke medicatie.

Wat kun je het beste eten om je cholesterol te verlagen?

Voeding speelt een cruciale rol bij het verlagen van je cholesterol. Kies voor onverzadigde vetten, zoals die in olijfolie, noten en vette vis (zoals zalm en makreel). Ook vezelrijke producten zoals groenten, fruit, volkoren granen en peulvruchten zijn goed voor je cholesterolgehalte. Wat denk je van een maaltijd met gegrilde zalm, quinoa en een salade met veel groenten? Voor het ontbijt kun je bijvoorbeeld havermout met bessen en een handje noten eten.

hoge cholestrol: vrouwe met 2 denkwolkjes, een denkwolkje met ongezonde voeding en een denkwolkje met gezonde voeding

Lees ook: 3 voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden als je af wilt vallen

Wat kun je beter niet eten als je cholesterol te hoog is?

Vermijd verzadigde vetten en transvetten. Beperk ook de inname van suikers en geraffineerde koolhydraten, die indirect je cholesterol kunnen verhogen. Hier een lijstje van te vermijden producten:

  • Rood vlees (zoals rundvlees en lamsvlees)
  • Volle zuivelproducten (zoals boter en room)
  • Gefrituurde snacks (zoals patat en kroketten)
  • Gebak en koekjes (vooral die met transvetten)
  • Fastfood

Wat is een natuurlijke cholesterolverlager?

Naast een gezonde levensstijl kun je natuurlijke cholesterolverlagers proberen. Vezels, vooral in haver en gerst, helpen je cholesterol te verlagen. Ook voedingsmiddelen zoals knoflook, groene thee en producten verrijkt met plantensterolen kunnen effectief zijn. Onderzoeken (NCCIH en Nutrition Journal) tonen aan dat regelmatige consumptie van knoflook en groene thee het LDL-cholesterol kan verlagen.

Kortom, door bewuste keuzes te maken in voeding en levensstijl, kun je je cholesterol op een gezond niveau houden. Regelmatige controle bij de huisarts blijft belangrijk om ernstige complicaties te voorkomen.

Tip van Santé

Ontdek de essentie van cholesterol in Het grote cholesterol boek door cardioloog Ernst Rietzschel. Dit boek ontrafelt de invloed van levensstijl op hartgezondheid en biedt praktische tips voor een beter cholesterolbeheer. Leer over ‘goede’ versus ‘slechte’ cholesterol en hoe je jouw risico kunt verlagen.

Lees ook: 7 tips om een te hoog cholesterol te verlagen

Foto: Getty Images
Tekst: Suzanne de Bakker

Ernst Rietzschel