afvallen

3 voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden als je af wilt vallen

Als je af wilt vallen kan het heel frustrerend zijn als je denkt dat je gezond eet en later blijkt dat dat helemaal niet het geval was. De volgende voedingsmiddelen kun je het best zo veel mogelijk vermijden.

Dit artikel is een bijdrage van Anita van JasperAlblas.nl. Zij zette 3 voedingsmiddelen op een rij die je beter kunt vermijden als je af wilt vallen.

Anita: Er is veel informatie beschikbaar over eten, juist daardoor is het soms verwarrend wat je wel en beter niet kunt eten. Ongezond eten heeft nog nooit iemand goed gedaan. Je voelt je er niet alleen slecht door maar als je het te vaak doet, word je er dikker van en het kan ervoor zorgen dat je gezondheidsproblemen krijgt. De volgende 3 voedingsmiddelen kun je het best vermijden.

1. Suiker en zoetstof


Suikers bevatten lege calorieën, ze voeden je lichaam namelijk niet met goede voedingsstoffen. Er worden steeds vaker verbanden gelegd tussen het eten van suiker, diabetes type 2 en ziekten als kanker en hart- en vaatziekten.

Aan veel producten zijn suikers toegevoegd. Ons lichaam is daarom niet meer goed in staat om ze te verwerken. Onze hormoonhuishouding, die veel belangrijke processen in ons lichaam regelt raakt door suiker uit balans. Daardoor krijgen wij schommelingen in onze bloedsuikerspiegel en gaan wij suiker opslaan als lichaamsvet.

Ook werkt ons honger- en verzadigingsmechanisme niet meer zoals het zou moeten werken door alle suikers die wij binnenkrijgen. We zijn verslaafd geraakt aan suiker. Keer op keer willen onze hersenen die lekkere zoete smaak ervaren. De hersenen denken niet aan de schade die het ons op de lange termijn aanricht. Het gaat ze er om dat wij op de korte termijn verzadigd raken. Zo ontstaan er suikercravings.

Vaak denken mensen dat als ze suiker vervangen door zoetstof, het probleem opgelost is. Helaas is dit niet het geval. We houden daarmee onze suikerverslaving in stand en krijgen allerlei stoffen in ons lichaam die ongezond zijn en in sommige gevallen zelfs gevaarlijk.

Skip daarom suiker en zoetstoffen zoveel mogelijk uit je dieet. Lees etiketten goed. Je zult versteld staan van de grote hoeveelheden suiker die je terugvindt in producten waarvan je het niet had verwacht. Hoewel het even wennen is, zul je merken dat je zonder suiker al snel veel meer energie hebt.

2. Dieetproducten en gezondheidsdrankjes


Je wordt er constant mee geconfronteerd als je door de supermarkt loopt: “minder vet”, “0 % vet” of “dieet” staat er op de verpakking.

En jij maar denken dat je gezond bezig bent als je deze producten eet. Helaas is dit niet zo. Wat ze er niet bij vermelden is dat deze producten door een lager vet gehalte vaak juist het dubbele aantal suikers bevatten. Juist die suikers worden opgeslagen als lichaamsvet.

Ditzelfde geldt voor de zogenaamde gezondheidsdranken. Ze geven je het gevoel dat je er heel goed aan doet om ze te drinken. Denk aan verpakkingen waarop staat “met extra vitamine C”, of “bevat antioxidanten”. Als jij je net op dat moment wat minder fit voelt denk je: dat moet ik hebben! Terwijl ze ook daar niet bij vertellen dat het drankje vol zit met suikers, die je juist ziek maken.

Laat je niet alleen verleiden door alle mooie verpakkingen en claims die je tegenkomt maar gebruik je gezonde verstand voordat je iets eet of drinkt.

3. Bewerkt voedsel


Eigenlijk is het heel simpel: alles wat bewerkt is, kun je beter niet eten als je echt gezond wilt eten. Naast lege calorieën bevatten deze producten vaak ongezonde stoffen waarvan we niet altijd weten welk effect het precies heeft op ons lichaam.

Hoe weet je nou of het product wat je eet bewerkt is? Als er meer dan drie ingrediënten op het etiket staan waarvan je niet begrijpt wat het is, dan kun je het beter vervangen voor een ander product.

Eigenlijk kun je bij alles wat in pakjes en zakjes zit wel stellen dat het bewerkt is. Kies zoveel mogelijk voor echt en schoon voedsel. Je herkent dit door dat het uit de natuur komt en niet uit een fabriek. Op echt voedsel zit geen etiket met een ingrediënten lijst. Het is het ingrediënt zelf.

Als je gezond wilt leven en wilt afvallen laat de basis van je voeding grotendeels bestaan uit de volgende voedingsmiddelen: groenten, fruit, vlees, vis, ei, noten, oliën, zaden en pitten. Dan weet je zeker dat je veilig zit. Geef je lichaam wat het nodig heeft, dan zal het voor jou doen wat jij nodig hebt.

Beeld: GettyImages, tekst Santé

Tip van de redactie

Virtufit roeitrainer