Bubble Tea hoeveel calorieën

Hoeveel calorieën zitten er in een bubble tea?

Bubble tea ziet er grappig uit. Maar wat is het eigenlijk? En is het behalve leuk om te zien en best lekker ook gezond? Santé online zocht het voor je uit.

Bubble tea is een combinatie van thee, (gecondenseerde) melk, siroop en tapioca balletjes. Welke smaak je bubble tea precies heeft, hangt af van de soort thee en siroop die gebruikt is. De balletjes hebben van zichzelf geen smaak, maar zijn wel onmisbaar voor de ervaring.

Bubble tea lijkt relatief nieuw, maar werd al heel lang geleden in Taiwan bedacht. De laatste jaren is het drankje ook hier razend populair. Bubble tea is een mix van koude of warme thee, melk, siroop en dus die kleine tapiocaballetjes. Deze bestaan uit cassave-zetmeel en ze worden in suikerwater gekookt. Door het suikerwater te kleuren, krijgen de thee en de balletjes hun kleur. Als er aan de balletjes gelatine wordt toegevoegd (wat vaak gebeurd), moet je als vegetariër opletten. Want gelatine wordt van beenderen van dieren gemaakt.

Lees ook: wandelen maakt je gezonder, gelukkiger en slimmer

Calorieën in bubble tea

Hoewel bubble tea ’thee’ wordt genoemd, smaakt het eigenlijk helemaal niet naar thee. Integendeel. Het is of mierzoet of een tikje flauw qua smaak. De grap is dat wanneer je op de balletjes bijt, ze uit elkaar knappen en je extra veel zoet in je mond krijgt. Een soort kinderdrankje voor volwassenen dus. Maar wist je dat een glas bubble tea gemiddeld 300 kcalorieën bevat? Dat is nog meer dan een glas cola! En als je pech hebt zelfs tweeënhalf keer zoveel calorieën als een glas cola en 50 procent meer suiker. Terwijl je onbewust toch het idee hebt dat je een gezond drankje drinkt. Maar dat zal aan dat woord ’thee’ liggen. En misschien ook aan het feit dat ‘bubbles’ klinkt alsof er niks in zit behalve lucht. en dat is niet zo.

Recept voor ‘gezonde’ bubble tea

Hier is een recept voor gezonde bubble tea. Want zoals met heel veel dingen, is het altijd gezonder om het zelf te maken omdat je dan precies weet wat je erin doet. En bovendien kun je minder suiker toevoegen.

LEES OOK: wat is écht goed voor je gezicht?

Bubble Tea
Bubble Tea

Ingrediënten:

 • 2 kopjes groene thee (afgekoeld)
 • 1 kopje ongezoete amandelmelk (of een andere melkalternatief zoals kokosmelk of sojamelk)
 • 1 eetlepel honing of ahornsiroop (optioneel, naar smaak)
 • 1/4 kopje tapioca parels (voor de ‘bubbles’)
 • 1 kopje vers fruit naar keuze (online te bestellen)
 • Crushed ijs (doe de ijsblokjes in een theedoek en sla ze met een hamer fijn)

Zo maak je het:

 1. Kook de tapioca parels volgens de instructies op de verpakking. Dit omvat meestal het koken van de parels in kokend water tot ze zacht zijn, en vervolgens afspoelen onder koud water.
 2. Bereid de groene thee volgens de instructies op de verpakking en laat het afkoelen. Voeg eventueel wat honing of ahornsiroop toe voor zoetheid.
 3. Snijd het verse fruit (mango, aardbeien, bessen) in kleine stukjes.
 4. Vul een glas met crushed ijs.
 5. Giet de afgekoelde groene thee over het ijs in het glas.
 6. Voeg de ongezoete amandelmelk toe aan het glas.
 7. Schep een lepel of twee van de gekookte tapioca parels in het glas.
 8. Voeg de gesneden verse vruchten toe aan de thee.
 9. Roer alles voorzichtig door elkaar.
 10. Serveer direct en geniet van je gezonde bubble tea!

Lees ook: hoeveel kopjes thee mag je drinken op een dag?

Tip van de redactie

In Theetuin leer je alles over het kweken en maken van heerlijke thee van 40 verschillende planten. Ontdek kleurige melanges en smaken voor elke gelegenheid. Voor meer informatie, klik hieronder.

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES