Hoe warm is jouw huis?

De één zet de verwarming het liefst op 22 graden, terwijl de ander 17 graden prima vindt. Wat comfortabel is, is voor iedereen anders, maar dit is de ideale temperatuur in huis…

De een heeft de verwarming altijd loeihoog staan, de ander stookt juist alleen maar als het écht koud is buiten. Maar wat is nu eigenlijk de ideale temperatuur voor in huis? Wij zochten het voor je uit!

Een comfortabele temperatuur in huis

18 tot 21 graden wordt gezien als de gemiddelde binnentemperatuur waarbij je comfortabel kunt leven. Lukt het niet om je huis op die temperatuur te krijgen? Wij zochten uit waarom het soms koud blijft in huis.

Minimumtemperatuur in huis

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert een temperatuur van minimaal 18 graden. Voor gezonde mensen, die kleding dragen die bij het seizoen past, is dat goed. Voor jongeren, ouderen en zieken is een temperatuur van minimaal 20 graden beter. Mensen met luchtwegproblemen hebben soms juist baat bij een iets lagere temperatuur.

De temperatuur is ook afhankelijk van de ruimte

Hoe warm een ruimte voelt, hangt onder andere af van hoe actief je bent (geweest) en waar de ruimte voor bestemd is. Een slaapkamer mag wat koeler zijn dan de woonkamer, dat komt je nachtrust juist ten goede.

Let op het vochtgehalte in huis

Een extra laag kleding als het afkoelt doet wonderen. Let wel op op de luchtvochtigheid in huis. Als de luchtvochtigheid te hoog word, dat is het verstandig om toch de verwarming aan te zetten. Een te vochtig huis kan namelijk leiden tot schimmels en gezondheidsproblemen.

Dekentje

Je kunt natuurlijk ook de verwarming een graadje lager zetten en dan zo’n heerlijke warme plaid over je benen leggen. Zoals deze. Of een elektrische deken in je bed leggen!

Beeld Getty Images

Boekentip

Vintage en interieur
bestel het boek hier

Lees ook

Zo verwijder je vlekken van een witte muur

Zo bewaar je een halve avocado

6 tips tegen gezwollen ogen

Snt202406 07
De nieuwe Santé ligt nu in de winkel
Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen

Gerelateerde artikelen