Hoe (on)gezond is bananenbrood eigenlijk?

In de coronacrisis werd er massaal bananenbrood gebakken. Logisch ook, want het is lekker én gezond. Maar klopt dat laatste wel?

Wat zit er in bananenbrood

Bananenbrood bestaat meestal uit bananen, bloem, olie, eieren en een zoetstoffen, zoals ahornsiroop of honing. Omdat brood normaalgesproken uit meel of bloem, water gist en zout bestaat, is het eigenlijk een bananencake. De naam klopt dus niet helemaal.

Hoe (on)gezond is het?

De bananen maken het ‘brood’ zoet en voegen dus ook vruchtensuikers toe. Als je daarnaast ook zoetstoffen, zoals honing, ahornsiroop of dadels toevoegt, neemt het suikergehalte enorm toe. Deze ingrediënten klinken misschien gezond, maar het blijft suiker. Een voordeel van dadels: ze bevatten naast suiker wél veel vezels. Als je echt rijpe bananen gebruikt, kun je de extra suiker ook achterwege laten.

Spelt- of tarwebloem – waar bananenbrood doorgaans van gemaakt wordt – bevat weinig vezels. Je kunt daarom beter volkorenmeel gebruiken. Dat maakt je bananenbrood een stuk gezonder. Ook kun je de (kokos)olie in het bananenbrood prima weglaten. Er zitten namelijk genoeg vochtrijke ingrediënten in.

Lees ook: 5 manieren om nog beter bananenbrood te bakken

Foto: Getty Images Bron: Gezondheidsnet.nl