Japanse Duizendknoop

Hoe kom ik van Japanse duizendknoop af?

De Japanse duizendknoop is een hardnekkige plant die veel tuinliefhebbers hoofdpijn bezorgt. Het verwijderen ervan kan een flinke uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak is het zeker mogelijk.

Wat is Japanse duizendknoop?

De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) is een plant afkomstig uit Azië, die bekend staat om zijn snelle groei en diepgaande wortels. Heb je ooit gezien hoe snel hij andere planten kan verdringen? Het is indrukwekkend en verontrustend tegelijk. Deze plant kan zelfs schade aan gebouwen en wegen veroorzaken.

Hoe diep gaan de wortels van de Japanse duizendknoop?

De wortels van de Japanse duizendknoop kunnen tot wel drie meter diep in de grond groeien en zich horizontaal uitstrekken over een afstand van zeven meter. Dit maakt de plant extreem moeilijk te verwijderen. Een klein stukje wortel kan al uitgroeien tot een nieuwe plant, wat het probleem alleen maar erger maakt.

Hoe vernietig je dit onkruid?

Het vernietigen van de Japanse duizendknoop vraagt om geduld en doorzettingsvermogen. Heb je al eens geprobeerd hem herhaaldelijk te maaien en de wortels zo diep mogelijk uit te graven? Dit kan met de hand of met een graafmachine. Het is een hoop werk, maar het is wel de beste methode.

Hoe vernietig je Japanse duizendknoop? Wat is de natuurlijke vijand van de Japanse duizendknoop?

Lees ook: Hoe maak je een kleine tuin gezellig? 3 ultieme tips

Wat is de natuurlijke vijand van de Japanse duizendknoop?

In zijn natuurlijke habitat wordt dit onkruid onder controle gehouden door specifieke insecten en schimmels. Wist je dat in Nederland de Japanse bladvlo wordt ingezet in strijd tegen de Japanse duizendknoop? Dit insect zuigt aan de bladknoppen waardoor de bladeren zich niet meer goed ontwikkelen. [bron: NOS]

Welk middel tegen dit onkruid?

Er zijn verschillende middelen beschikbaar om de Japanse duizendknoop te bestrijden, waaronder (milieuvriendelijke) onkruidverdelger of een onkruidtrekker. Deze middelen werken het beste op de jonge scheuten van de plant. Zijn de wortels van dit onkruid inmiddels meters lang, dan zal je toch echt moeten graven. 

Het bestrijden van de Japanse duizendknoop is geen gemakkelijke taak, maar geef niet op! Met doorzettingsvermogen en de juiste methoden is het zeker mogelijk om dit onkruid uit je tuin te verwijderen.

Onkruid herkennen

Duik in de wereld van wilde planten met Onkruid herkennen van Henk Glas. Leer planten al in hun kiemstadium te identificeren en ontdek de beste verwijderingstechnieken. Jouw betrouwbare gids voor elke tuinbeslissing. Voor meer informatie klik op onderstaande knop.

Lees ook: Start je eigen moestuin als een pro met deze 9 onmisbare tools

Foto: Getty Images
Tekst: Suzanne de Bakker