Shutterstock 1062998423

Heb jij een holle of een bolle navel?

Een navel is eigenlijk weinig meer dan een litteken dat je over hebt gehouden aan de navelstreng aan de tijd in je moeders buik. Hoe ziet die van jou eruit?

Net zo goed als dat de vorm van je tenen kan verschillen van die van je partner, moeder, zus of broer, heeft ook iedereen een andere navel. Toch komt één van de twee ‘soorten’ – hol of bol – wel duidelijk het meest voor.

Lees ook: ‘Wat is oorsmeer eigenlijk precies?

Kuiltje

De kans is heel groot dat jij een holle navel hebt. Een kuiltje dus. Het overgrote deel van de mensen heeft dit. En slechts een heel klein deel heeft een bolle navel, eentje die een beetje uitsteekt dus. Het is trouwens een broodje-aap-verhaal dat hol dan wel bol veroorzaakt wordt door de manier waarop bij jou als baby de navelstreng is geknipt. Dit is niet van invloed. Waardoor een klein deel van de mensen dan een bolle navel heeft, is niet bekend. Artsen durven er weinig conclusies aan te verbinden, los van ‘simpelweg een anatomische variatie’. Net zoals een bobbel op je neus of een groter oor bijvoorbeeld.

Erogene zone

Oe-la-la. Wist je dat je navel en je clitoris uit hetzelfde weefsel zijn gegroeid? Als jij (of iemand anders..) je navel aanraakt, kun je dat in je geslachtsdelen voelen. Voor veel vrouwen is de navel dan ook een erogene zone. Sommige vrouwen laten ‘m piercen, ook met het oog op meer stimulatie in dat gebied. Het piercen van een bolle navel gaat trouwens een stuk lastiger dan het piercen van een holle.

Tip van de redactie

BoomBrush elektrische tandenborstel
Boombrush Ad
Boombrush 1 Ad
Bestel hier

Gerelateerde artikelen