libido

Geen zin in seks? Zo geef je je libido een boost

Geen zin in seks? Heel normaal. Iedereen heeft weleens een periode met minder zin. Vaak komt de lust vanzelf terug. Duurt het langer of heb je er last van? Met deze tips geef je je libido een boost.

De mate van je libido is voor iedereen anders. Bij de een is ‘ie standaard wat hoger, terwijl de ander gewoon niet zo vaak zin heeft. Het gaat dan vooral over je bewustzijn: hoe snel merk je seksuele prikkels op? Een stressvolle levensstijl kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je die prikkels helemaal niet opmerkt.

Relatieproblemen

Daarom zijn tijdelijke dipjes ook normaal; die kunnen talloze redenen hebben. Zo kan je libido wat lager zijn door omstandigheden als drukte of relatieproblemen, maar het kan ook lichamelijke of psychologische oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan pijn bij het vrijen, vermoeidheid, bijwerking van medicijnen, stress, somberheid of onzekerheid. Vaak komt je zin in seks vanzelf weer terug zodra de drukte en stress zijn afgenomen.

Anticonceptie

Ook sommige anticonceptiepillen kunnen je libido verlagen. Dit zijn met name de combinatiepillen die zowel oestrogeen als progestageen bevatten.

Trucjes om je libido te verhogen

Er zijn verschillende trucjes om je libido weer nieuw leven in te blazen. Belangrijk is om eerst na te gaan wat de oorzaak van je ingeslapen libido kan zijn. Heb je veel last van stress? Maak je lange werkdagen waardoor je ’s avonds zo moe bent dat je geen zin meer hebt? Ben je bang dat je kinderen jullie horen? Of gebruik je sinds kort een (ander) medicijn?
Denk ook eens na over waarom je het vervelend vindt dat je minder zin hebt. Heeft je partner meer zin dan jij of is het een druk die je je zelf (onnodig) oplegt? Het is niet gek dat je seksleven en libido er anders uitzien dan toen je achttien jaar was.

Zo krijg je weer zin in seks

Ga ten slotte na hoe je voorheen wél zin kreeg. Wat deed je toen anders dan nu? Kun je dat weer terugbrengen in je leven?

• Praat erover met je partner en investeer samen in jullie relatie. Deel je gedachtes en fantasieën met elkaar.

• Druk, druk, druk? Maak tijd voor elkaar vrij en plan je seksmomenten in.

• Slaap voldoende, probeer stress zo veel mogelijk te voorkomen en plan regelmatig ontspanningsmomenten in.

• Zorg goed voor jezelf. Door lekkerder in je vel te zitten, heb je automatisch meer zin. Neem een warm bad en doe er een lekker geurende zeep in. De warmte van het water zorgt ervoor dat je spieren ontspannen en dat je bloedsomloop een boost krijgt. Een goede start!

• Testosteron zorgt er, óók bij vrouwen, voor dat je meer zin hebt. Geef je testosterongehalte dan ook een boost door regelmatig te sporten en gezond te eten. Goede vetten als olijfolie, noten, avocado en zalm dragen bij aan de aanmaak van testosteron.

Ga ook op zoek naar nieuwe manieren van vrijen. Seks is veel meer dan alleen geslachtsgemeenschap. Masseer, streel, voel en experimenteer.

TEKST MARA RUIJTER | BEELD GETTY IMAGES

TIP

Seks werkt ook prima tegen stress, dus waarom niet deze satisfyer pro aanschaffen?

Satisfyer Pro 2 met Easylove Tarzan Vibrator Combinatie

Meest populaire seksspeeltjes van het jaar
KLIK HIER