Lenna Omrani

Food blogger en ex-topsporter Lenna Omrani over haar vegan lifestyle: ‘Hapje voor hapje klom ik uit dat dal’

Food blogger en ex-topsporter Lenna Omrani maakt momenteel snel naam in de wereld van plant-based food. Toch was goed eten niet altijd vanzelfsprekend voor haar: op haar achttiende kreeg ze een eetstoornis. Een leerzame fase, weet ze nu. “Ik kan inmiddels beter dealen met mijn onzekerheden.”

Lenna Omrani (24) speelde net als haar broer en zus hockey op top­ niveau, tot ze vanwege een blessure moest stoppen. Inmiddels is ze ondernemer op het gebied van plant-based food, receptontwikkelaar en food fotograaf. In september 2021 verscheen haar eerste kookboek Every Day Vegan. Lenna deelt haar plantaardige recepten via haar eigen website Lennaomrani.com en via Instagram (@lennaomrani) waar ze bijna 44.000 volgers heeft.

Lees ook: Recept voor vegan Oreo cheesecake

Je blogt over plantaardig eten. Wat is jouw missie?
“Ik wil anderen inspireren met superlekkere plantaardige recepten en bewustwording creëren. Ik ben van mening dat het eten van veel dierlijke producten niet meer van deze tijd is. We kunnen er niet omheen: een plantaardig, vegan menu heeft minder negatieve impact op de planeet dan het eten van vlees en dierlijke producten. Toch wil ik anderen niet zeggen wat ze moeten doen, of met een vinger wijzen. De keuze is nog steeds aan hen. Ik hoop dat mensen door wat ik online deel enthousiast worden om plantaardig eten in ieder geval eens te proberen.”

Is gezond, lekker eten altijd vanzelfsprekend geweest voor jou?
“Nee, er is een periode geweest waarin ik verkrampt met eten omging. Ik heb jarenlang op topniveau gehockeyd, maar moest daar na mijn eindexamen door een knieblessure mee stoppen. Ik viel in een gat. Mijn hele leven draaide om hockey, wie was ik eigenlijk zonder die sport? Ik was ongelukkig met mijn spiegelbeeld en werd extreem onzeker. Interesse in voeding had ik vanwege de sport altijd al, en die bewuste zomer verdiepte ik me in manieren om fitter en beter te worden. Maar ik sloeg door. Ik sloot me letterlijk op in huis en at alleen maar rauwe groenten en fruit. Ik verzon smoesjes om niet mee te gaan naar feestjes en loog thuis dat ik al had gegeten. In drie maanden tijd was ik vijftien kilo lichter, maar het enige wat ik nog kon doen was onder een dekentje met een kop thee op de bank zitten rillen.”

Vegan gaat niet alleen over bowls en tofu, je kunt ook pasta’s, burgers en pizza’s maken

Wat was het keerpunt?
“Vriendinnen zeiden: Lenna, het is niet meer gezond wat je doet. Ik had inderdaad totaal geen energie meer. Ik besloot in therapie te gaan. Tijdens een groepssessie zag ik meiden die er veel erger aan toe waren dan ik. Een eye-opener. Hell no, dacht ik, dit wil ik niet. Ik wilde de fitte, blije en sterke Lenna weer terug. Ik ben mezelf met hulp van de therapeut in stapjes gaan uitdagen, net zoals in mijn topsporttijd. Steeds een beetje meer eten. Uiteindelijk bereikte ik een gezond gewicht. Langzaamaan werd ook mijn zelfbeeld beter.”

Waarom maakte je de keuze voor plantaardig eten?
“Ik verdiepte me in duurzaamheid en de impact van ons voedingssysteem op de wereld. Wat ik las en in documentaires zag, opende me de ogen. Vlees en vis heb ik van de ene op de andere dag van mijn menu geschrapt, eieren later. Melkproducten at ik al niet, vanwege mijn darmen en onrustige huid. Plantaardig eten bracht me veel. Mijn huid werd helemaal rustig en ik voelde me fit en energiek.”

Waarom ben je erover gaan bloggen?
“Ik experimenteerde met plantaardige recepten en deelde die met mijn omgeving en op Instagram. In eerste instantie om anderen met een eetstoornis te helpen. Begin 2020 koos ik voor een nieuwe insteek. Het idee was een professioneel gestyled vegan foodblog, maar wel anders dan wat er al was. Niet alleen met de geijkte salades en de bowls met tofu en bonen, maar ook vegan baksels, pasta’s, burgers en pizza’s. Alles is te veganizen en het is bijzonder wat je kunt maken met groenten, fruit, kruiden en peulvruchten. Mijn blog laat zien dat plantaardig koken toegankelijk, lekker en leuk is. En zeker niet saai. Die boodschap slaat aan. Na de eerste lockdown ‘ontplofte’ het qua aantal volgers.”

Voel je je een influencer?
“Bij influencers denk ik aan mensen met honderdduizenden volgers. Zo zie ik mezelf niet, hoor. Ik ben gewoon Lenna die graag in de keuken staat en mensen wil inspireren met plantaardige recepten. Het is te gek als mensen reageren met: ‘wow, dit is echt lekker en makkelijk, dank je voor het delen’. Of dat mensen met voedselintoleranties blij zijn dat ze mijn gerechten probleemloos kunnen eten. Dat geeft me een warm gevoel. Maar of ik mezelf als wereldverbeteraar zie? Met wat ik doe, maak ik de wereld wel een stuk groener. Dat maakt me blij.”

Tekst: Belinda Fallaux / Bron: Santé februari 2022

Tip van de redactie

Philips Avance HR3655/00 Blender
Philips Pro Blender Ad
Bestel hier