
Dokter Tamara over het cosumeren van zout
6 juli 2025
In deze column legt dokter Tamara uit waarom het belangrijk is om je zoutinname eens onder de loep te nemen.
Vroeger ging het vaak over (te) zout eten. Nu lijkt dat een beetje uit de mode te zijn. Terwijl je zoveel gezondheidswinst kunt boeken als je hier wel op let. Onze zoutconsumptie kan de bloeddruk verhogen ende kwaliteit van de bloedvaten negatief beïnvloeden. Minder zout consumeren kan volgens het RIVM leiden tot ruim vijf procent minder hartinfarcten en ruim zeven procent minder beroertes.
Gewoonte en gewenning
Zout (natriumchloride) is niet alleen een smaakmaker, het speelt ook een cruciale rol in ons lichaam. De component natrium draagt bij aan het reguleren van onze vochtbalans en het functioneren van onze spieren en zenuwen. Chloride, de andere component, is essentieel voor de productie van maagzuur, wat op zijn beurt de spijs- vertering ondersteunt. Gemiddeld krijgenwe zo’n tien gram zout binnen per persoon per dag, terwijl we aan 3,75 gram voldoende hebben. De Gezondheidsraad raadt maximaal zes gram per dag aan. Het klinkt wellicht saai, misschien zelfs een beetje zouteloos om minder zout te gaan eten, maar dat hoeft het echt niet te zijn. Dat heb ik zelf ervaren. Tachtig procent van het zout dat we binnen- krijgen zit in voorverpakte producten. Eet dus zoveel mogelijk vers en onbewerkt. Maak je eigen pastasaus en soep. Kook met verse kruiden om smaak toe te voegen.
Natuurlijk is het ook slim om het zoutvaatje in de kast te laten staan, maar het zout dat we zelf toevoegen, vormt ‘slechts’ twintig procent van onze inname. Overigens raad ik je toch aan om pasta, rijst en aardappelen zonder zout te koken, want het gaat óók om het doorbreken van een gewoonte en gewenning. De meeste mensen proeven na een à twee weken minderen het verschil al niet meer. Nog een tip: vergelijk producten met elkaar en kies voor de optie met het minst zout. Zo eet een vriend van mij nog steeds af en toe gezouten pinda’s, maar dan wel de variant met 0,8 gram zout per 100 gram, in plaats van die met 1,2 gram.
Als je ouder wordt
Aan de ene kant gaan onze nieren minder goed werken als we ouder worden. Daardoor verwijderen ze minder zout uit ons lichaam. Aan de andere kant nemen onze smaak- en reukzin op hoge leeftijd juist af, waardoor we geneigd zijn meer zout over ons eten te doen. En juist als we ouder worden, neemt de kans op een hoge bloeddruk toe. Wie op jongere leeftijd went aan minder zout, plukt daar op latere leeftijd de vruchten van en maakt de kans sowieso groter dat-ie nog wat langer leeft. Ik zou zeggen: win-win.
Lees ook deze column van Dokter Tamara over het afkicken van suiker
Over Dokter Tamara
Huisarts Tamara (43) had jaren last van een prikkelbare darm en was altijd moe. Door gezonder te leven, viel ze 15 kilo af en is ze van bijna al haar klachten af. Die ervaring gunt ze iedereen en deelt ze onder de naam ‘Dokter Tamara’. Met leefstijlprogramma’s, tv-optredens en boeken verleidt ze mensen graag tot gezond gedrag. Tamara schreef onder andere Het leefstijlboek; eet, beweeg, slaap & ontspan beter (Kosmos Uitgevers).

Tip van de redactie
Ontdek een gezonder jij met het eerste Leefstijl dagboek van huisarts Tamara de Weijer. Dit dagboek biedt invulbladen en praktische tips voor voeding, zingeving, en meer. Focus op één doel en voel je fitter en gelukkiger. Voor meer informatie, klik op onderstaande button.
LEES OOK
Beeld: Sante 5 2025
Uit andere media