Vrouwdouchehanddoek

Doen: kouder en korter douchen in de winter

Juist in de winter is het verleidelijk om iets langer onder de warme douche te staan. Toch is dat niet zo heel goed voor je, zeker in de winter niet.

Geinig feitje: in de winter is het kraanwater in Nederland tussen de tien en twaalf graden. ‘Brrrrr, nee bedankt’, denk je misschien. Maar geef niet nu al op, want koud douchen in de winter heeft heel veel voordelen. Om te beginnen is koud water sowieso gezonder dan warm water onder de douche. Al met een half minuutje per dag versterk je je immuunsysteem en word je minder vatbaar voor virussen. Daarnaast geef je je mood er een flinke boost mee, want de kou activeert het sympathische zenuwstelsel en zorgt voor een toename van beta-endorfine en noradrenaline in het bloed. Hierdoor voel je je beter. Als het je ook nog eens lukt om rustig door te ademen tijdens de intensiteit van een koude douche, raak je steeds beter bestand tegen stress. Last but not least: je begint je dag energiek.

Kick van de kou

Maar waarom zou je koud douchen in de winter, als het toch al behoorlijk fris is overal? Juist in de winter kan je immuunsysteem wel wat hulp gebruiken, net als je humeur. De donkere dagen zorgen ervoor dat je soms moeilijker uit bed komt, en weinig daglicht ziet. De kick van de kou is dan precies wat je nodig hebt. Daarnaast droogt warm douchen je huid uit. Hoe heter je doucht, hoe droger je huid. In de winter is de lucht vaak al droger: de verwarming staat aan en de luchtvochtigheid buiten daalt. Daag jezelf dus uit en probeer dagelijks korter en koud te douchen.

Tip van de redactie

Naifshowerfoam
Bestel hier

Gerelateerde artikelen