Tong 1000x1440

Dit zegt je tong over je gezondheid

Je tong zegt veel over je gezondheid. Steek ‘m daarom even uit voor de spiegel en check hoe je tong erbij ligt!

Kleur

Vaalgeel duidt op een verminderde conditie of problemen met de lever, galblaas en maag. Een groenige kleur wijst ook op veranderingen in de lever. Een grijsachtig beslag duidt op iets met je ingewanden. Is je tong of het slijmvlies wit, dan kan dit betekenen dat je bloedarmoede hebt. Maar het kan ook een teken zijn dat er parasieten aanwezig zijn in je mond, wijzen op lever- of hormonale problemen of het gevolg zijn van een ongezond voedingspatroon. 

Lees ook: Eeuwenoud ritueel dat je nog steeds wilt gebruiken: tongschrapen

Oppervlakte

Als er over je hele tong – en vooral in het midden – een geel-wit laagje ligt, dan kan dit betekenen dat je problemen hebt met de galblaas. Een voorkomende oorzaken van diverse spijsverteringsstoornissen. Onverwerkte voedselresten gaan gisten en produceren vervolgens gifstoffen die de spijsvertering verstoren of helemaal kunnen blokkeren.

Oneffenheden aan de zijkanten van je tong duiden op een stagnerende werking van de dunne darm. Dit kan gepaard gaan met het regelmatig ophoesten van wit slijm. De dunne darm absorbeert niet voldoende essentiële voedingsstoffen. Daardoor ontstaat een tekort aan mineralen in het lichaam.

Rode puntjes op je tong kan een verminderde werking aantonen van zowel de dunne als de dikke darm. Door een slechte spijsvertering blijven onverwerkte voedselresten achter in de darm. Die gaan vervolgens gisten en gifstoffen produceren.
Groeven in je tong komen ook veel voor. Oppervlakkige sneetjes in het middelste gebied van je tong. Ze wijzen op een onevenwicht in de werking van de dikke darm door de agressieve inwerking van toxines, waardoor een algemeen gebrek aan vitamines in het lichaam ontstaat.

Constante aanwezigheid van slijm in de mond en keel, wat keelontstekingen en sinusitis kan veroorzaken, wijst ook op een algemeen slechte conditie van het spijsverteringsstelsel. Afvalstoffen als bijproduct van de spijsvertering worden niet voldoende afgescheiden.

Zweertjes in de mond

De aanwezigheid van zweertjes in de mond verwijst naar ontstekingen of zweren op een bepaalde plaats in het gastro-intestinale stelsel. Deze zweertjes kunnen ook in de mondhoeken voorkomen, wat duidt op de aanwezigheid van zweertjes in de twaalfvingerige darm, die ontstaan door stoornissen in de spijsvertering.

Tip van de redactie

Tongschraper Ad
Begin met schrapen