Tongue Scraper 1000x1440

Eeuwenoud ritueel dat je nog steeds wilt gebruiken: tongschrapen

Met tongschrapen ga je bacteriën en een vieze adem te lijf. Zo voer je dit eeuwenoude ritueel uit.

Heb jij weleens last van een vieze adem of gewoon een onfris gevoel in je mond? Onze verre voorouders weten raad: schraap je tong. Tongschrapen wordt als ritueel al eeuwenlang gebruikt. De Ayurverdische geneeswijze schreef tongschapen voor als manier om giftige afvalstoffen van de tong te verwijderen. Zij gebruikten hiervoor tongschapers gemaakt van goud, zilver, koper of brons. Koper zou het meest geschikte materiaal zijn, door de antibacteriële eigenschappen ervan.

Mondhygiëne en je algehele gezondheid

Een gezonde mond is belangrijk voor je algehele gezondheid. Net zoals in andere delen van je lichaam krioelt het in je mond van de bacteriën, die door je immuunsysteem en een goede hygiëne (borstelen, flossen) onder controle worden gehouden. Wanneer je niet genoeg aandacht besteed aan je mondhygiëne, kunnen er mondinfecties ontstaan. Volgens de tandartsengroep Dental Clinics heb je dan een hogere kans op longontsteking en hart- en vaatziekten. Ook heeft het een negatieve invloed op je mentale gezondheid.

Tijd voor een tongschraper, dus. Als je volgens de Ayurvedische wijze je tong wilt reinigen, kun je als volgt beginnen:

Zo schraap je je tong

1. Gebruik je tongschraper iedere dag vlak na het opstaan en op een lege maag. Poets eerst je tanden en flos, maar spoel nog niet je mond. Je kunt het tongschrapen zien als afsluiting van je mondhygiëneritueel.

2. Steek je tong uit en plaats de schraper zo ver mogelijk achter op je tong. Het moet niet oncomfortabel aanvoelen.

3. Schraap rustig naar voren, zodat het laagje op je tong (dat bestaat uit afvalstoffen) eraf komt.

4. Spoel de schraper af en herhaal het schrapen zo’n 5 tot 10 keer.

5. Spoel je mond met water en gorgel, zodat de resten achter op je tong en amandelen kunnen wegspoelen. Je kunt eventueel wat zout aan het water toevoegen. Spoel vervolgens de tongschraper goed af.

Tongschraper Ad
Begin met schrapen