katten

Dit is waarom jij en je kat steeds meer op elkaar gaan lijken

Bewezen: katten nemen de persoonlijkheid van hun baasjes over. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek onder meer dan drieduizend katten en hun baasjes. Of moeten we zeggen: katten en hun personeel?

‘Zo als de baas is, zo is zijn hond’, luidt een bekend gezegde. Maar wist je dat deze ook voor katten geldt? Als we dit onderzoek moeten geloven, nemen katten namelijk karaktereigenschappen van hun baasjes over.

Onderzoek

Voor dit onderzoek bekeken vier Amerikaanse wetenschappers het gedrag van meer dan drieduizend baasjes en hun katten. Wat bleek: de karaktertrekken van de mensen waren opvallend vaak terug te zien in hun huisdier.

De wetenschappers richtten zich op vijf eigenschappen die in de psychologie bekend staan als de ‘Big Five’. Vijf persoonlijkheidseigenschappen die elk mens in meer of mindere mate heeft en die vrijwel onveranderlijk bepalen hoe jouw persoonlijkheid is. Deze eigenschappen zijn: hoe open je staat voor nieuwe ervaringen, hoe nauwgezet of secuur je bent, hoe neurotisch je bent en of je introvert of juist extravert bent.

Deelnemers die zelf hoog scoorden in de neurotische categorie hadden vaker dieren met gedragsproblemen. Daarnaast bleken de katten van extraverte baasjes graag veel buiten te zijn. Katten en hun baasjes leken opvallend veel op elkaar.

Verklaring

Volgens de onderzoekers ligt de verklaring voor hun vondst in het feit dat de relatie tussen een kat en een baasje te vergelijken is met een kind-ouderrelatie. Kinderen nemen vaak dominante eigenschappen van hun ouders over. Ook kan er natuurlijk een andere verklaring zijn. Dat een extravert persoon sneller voor een wat extraverte kat kiest en een introverte voor het rustigste exemplaar. Hoe dan ook lijkt het er op dat jij en je kat steeds meer op elkaar gaan lijken.

Beeld: Getty Images

Tip van de redactie

kattenspeeltje
Het ultieme kattenspeeltje
Klik hier
DierDier

Lees ook…

Hoe is de relatie tussen jou en je kat?

Zoveel geld ben je gemiddeld kwijt aan een huisdier

Vier voordelen van het hebben van een huisdier