voedingsmiddelen ongesteld huid-boost-vitamine-e-foods

Deze voedingsmiddelen kun je beter vermijden als je ongesteld bent

Voeding heeft veel invloed op je gemoedstoestand en humeur. Ontdek welke eetkeuzes je beter wel of niet kunt maken als je ongesteld bent.

Ben je ongesteld?

IJs, snoep en vet eten: het zijn verleidelijke voedingsmiddelen als je ongesteld bent en last hebt van menstruatieklachten. Toch zijn er andere voedingsmiddelen die effectiever werken om je beter te voelen. Zo kunnen ijzerrijke producten helpen om je fitter en energieker te voelen. Tijdens de menstruatie verlies je namelijk meer ijzer en een tekort aan dit mineraal zorgt ervoor dat je je futloos en sloom voelt. Groene groentes, zoals spinazie, boerenkool en broccoli zijn ijzerbommetjes, net als noten, gedroogd fruit, vis en pure chocolade. Vanaf twee weken voor je menstruatie daalt je oestrogeengehalte. Oestrogeen bevordert normaal gesproken de aanmaak van geluksstofjes endorfine en serotonine, dus logischerwijs dalen die gehaltes ook. Wist je dat rode peper de aanmaak van endorfine kan triggeren? Dit komt door het stofje capsaïcine dat in rode pepers zit. Deze stof is verantwoordelijk voor het branderige gevoel van de peper en stimuleert je lichaam om meer endorfine aan te maken.

Lees ook: 7 bijzondere manieren om avocado te eten

Deze voedingsmiddelen kun je beter vermijden

Suikerrijke en koolzuurhoudende dranken geven je een opgeblazen gevoel, iets waar je vooral tijdens je menstruatie niet op zit te wachten. Eten met veel transvetten, zoals gefrituurd eten, stimuleren de aanmaak van oestrogeen, waardoor je last kunt krijgen van een hormonale disbalans.

Lees ook: 10 voedingskeuzes die je leven verlengen

Beeld: Getty Images / Tekst: Mara Ruijter, Santé 9 2021