suiker

Deze 5 suikerbommetjes kun je beter laten staan

Het nadeel van alle zoete drankjes die wij zo lekker vinden: ongemerkt krijg je vaak veel suiker binnen. Gelukkig zijn er lekkere, gezonde alternatieven.

1. Latte macchiato

Een klein beetje sterke koffie (espresso) met een flinke laag melk en melkschuim. Op het eerste gezicht niks mis mee, want koffie en (plantaardige) zuivel passen prima in een gezond voedingspatroon. Maar om een stevige schuimlaag te krijgen, wordt vaak een speciale opschuimmelk gebruikt. Aan deze speciale melk worden onder meer extra suikers toegevoegd. En dan bevat je ‘healthy’ latte al gauw 2 suikerklontjes!

Gezonder alternatief: gewone melk in plaats van opschuimmelk

2. Aperol Spritz

De ultieme terrascocktail: een mix van Aperol (een bitterzoete sinaasappellikeur), prosecco en bruisend water. Een likeurtje zit bomwol suiker en dus bevat zo’n feestelijke cocktail al gauw flink wat suikerklontjes en calorieën. het advies is daarnaast om niet dagelijks alcohol te drinken, of hooguit 1 glas per dag.

Gezonder alternatief: kies voor een alcoholvrije cocktail, bijvoorbeeld met bruiswater, wat schijfjes sinaasappel en een kaneelstokje. In een mooi wijnglas met wat ijsblokjes is dit een heerlijke, gezonde dorstlesser zonder toegevoegde suikers.

3. Natuurlijke limonades

‘Natuurlijk’ is zo’n term die doet vermoeden dat iets gezond is. Maar ook in deze natuurlijke limonades zitten vaak veel ‘natuurlijke’ suikers, vergelijkbaar met gewone frisdranken. Suikers blijven suikers, ons lichaam maakt geen onderscheid tussen suikers uit een natuurlijk of geraffineerd product.

Gezonder alternatief: vraag de bediening of ze ook kraanwater met een smaakje serveren. Of misschien hebben ze een variant zonder suiker (maar mét zoetstoffen), dat kan voor een keer een prima alternatief zijn.

4. Verse vruchtensapjes

Het klinkt gezond, een versgeperst sapje. Alleen maar fruit, dat kan niet ongezond zijn? Helaas zit zo’n glaasje vruchtensap bomvol fruitsuiker. En fruitsuiker is niet gezonder dan gewone witte tafelsuiker. Voor 1 glaasje zijn soms wel 3 of 4 stukken fruit nodig. Een glas sinaasappelsap van 200 ml bevat al snel 19 gram suiker – bijna 5 suikerklontjes.

Gezonder alternatief: een ‘gewoon’ stuk fruit, dat vult ook nog eens een stuk beter.

5. IJskoffie

Er zijn veel verschillende manieren om ijskoffie te maken. De basis bestaat meestal uit koffie en ijsblokjes, maar we kennen ook allemaal de variant met roomijs en een dikke toef slagroom bovenop. O, en om ‘m af te maken nog wat chocolade- en karamelsiroop. Hallo suikers! Zo’n glas ijskoffie kan qua calorieën al gauw overeenkomen met een flinke maaltijd.

Gezonder alternatief: houd het bij de plain-variant met alleen koffie en ijsblokjes.

In samenwerking met het Diabetes Fonds

Favoriet van de redactie

Heb je koude rillingen van de griep? Kies dan de best beoordeelde Auronic’s flanellen elektrische deken. Drie warmtestanden, veilig met oververhittingsbeveiliging en na 180 minuten schakelt hij vanzelf uit. Perfect voor bed of bank. Wat wil je nog meer? Voor meer informatie klik op onderstaande button.