afke reijenga yoga

De leefstijl van Afke Reijenga

Actrice en model Afke Reijenga besloot jaren geleden te breken met het wilde partyeven dat ze leidde. Nu geeft ze yogalessen en is ze gelukkiger dan ooit: Afke: ‘Ik liet alles los om mezelf terug te vinden.’

Afke Reijenga werd bekend als model en actrice. Ze speelde ondermeer in de tv-series Baantjes en Onderweg naar morgen. Jarenlang leidde ze een roerig leven in de kunst- en clubscene, tot ze in 2009 het roer omgooide. Afke is nu yogadocent, Tantrisch lichaamswerker en coach en Yoga docent.

JE HIELD VROEGER NOGAL VAN EEN FEESTJE, MAAR BENT NU YOGADOCENT. WAAROM DIE OMSLAG?
‘Ik gebruikte drugs, rookte en vierde feest. Werken deed ik dag en nacht. Ik begon me
steeds vaker te realiseren dat mijn keuzes niet gezond waren. Het leven werd steeds donkerder. Op een gegeven moment besloot ik: dit wil ik niet meer. Ik zag geen andere mogelijkheid dan alles achter me te laten. Dus stapte ik uit mijn relatie en verhuisde ik van Amsterdam naar Bali.’

EEN RIGOUREUS BESLUIT.
‘Dat was het. Maar het leven dat ik leidde, ging niet meer om de essentie van mijn bestaan. Ik was mezelf kwijtgeraakt. Mijzelf terugvinden, kon alleen door al m’n vaste patronen los te laten. Zo’n keuze kan ik iedereen aanraden. Als je het lef hebt om compleet opnieuw te beginnen vanuit het niets – zonder dat huis, zonder die baan en zonder die relatie – ervaar je zo veel vrijheid. In de yoga heet dat een spirituele striptease: alle laagjes gaan eraf.’

INMIDDELS WOON JE WEER IN AMSTERDAM EN BEN JE YOGADOCENT.

“Ja, ik geef zeven dagen per week ’s ochtends en ’s avonds les. Ook dat maakt me gelukkig: zien hoe blij anderen ervan worden. Die wisselwerking geeft me veel energie.”

Welke Yogavormen Zijn Er

HOE STA JE NU IN HET LEVEN?

“Ik vier het leven nog steeds, maar wel veel bewuster. Vroeger gaf het me een gevoel van vrijheid als ik met vrienden kon roken en drinken, nu ervaar ik die vrijheid als ik gedisciplineerd dingen doe die goed zijn voor mijn lichaam en geest, zoals yoga. En ik ben dankbaar voor elke dag, vind het niet meer vanzelfsprekend dat ik besta.”

YOGA IS DE RODE DRAAD IN JE LEVEN

“Ja, ik kan geen dag zonder. Ik deed al jaren aan yoga, maar niet intensief. Op Bali veranderde dat. Ik kreeg er les van een geweldige leraar. Daarna voelde ik me letterlijk langer en rechter. Twee, drie dagen later zweefde ik nóg op een roze wolk. Nu doe ik zo veel yoga dat ik waar- schijnlijk altijd op die roze wolk zit.”

WAAR ZIT ’M DAT IN, DENK JE?

“Yoga maakt me gelukkig. Vroeger was ik ook wel happy, maar ik had ook last van dips. Die heb ik nu niet meer. Door yoga voel ik me gezond, evenwichtig en ben in contact met mezelf. Daardoor maak ik bewustere keuzes.”

HEB JE DAN NOOIT EEN MINDERE DAG?

“Natuurlijk wel. Als ik vastzit in mijn gedachten ga ik bewegen. Dan stromen die gedachten en emoties vanzelf uit me. Vroeger nam ik drugs om me goed te voelen. Nu is yoga mijn pil.”

WAT BETEKENT SPIRITUALITEIT VOOR JE?

“Voor mij is dat simpelweg in het moment zijn, in alle stilte. Even los van alle materie bij mezelf naar binnen kijken en voelen wat er in mijn hart speelt. Als ik daar verbinding mee kan maken, voel ik veel ruimte en kan ik vol liefde naar buiten treden.”

Kijk voor meer informatie over Afke op www.afke.org.

Lees ook: Welke yogavormen zijn er eigenlijk?

Tip van de redactie

Ontdek de wereld van yoga in het comfort van je eigen huis met de ‘Yoga voor thuis’ kaartenset en instructieboek. Deze set van 50 kleurrijke asana-kaarten maakt het mogelijk om je eigen gepersonaliseerde yogales te creëren. Ideaal voor het verminderen van rugpijn, het verbeteren van je humeur en het verhogen van flexibiliteit. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST BELINDA FALLAUX/ ARCHIEF5-17

BEELD GETTYIMAGES/ AFKE.ORG

50 kaarten & instructieboek