Calorieen Tellen

Hoe nuttig is calorieën tellen voor gewichtsverlies?

In de zoektocht naar een slanker lichaam stuiten velen op de vraag: helpt calorieën tellen bij afvallen? In deze context worden calorieën vaak gezien als kleine monsters die verantwoordelijk zijn voor extra kilo’s. Maar is dat echt zo?

De basis: wat zijn calorieën?

Allereerst, wat zijn calorieën precies? Eenvoudig gezegd is een calorie een maateenheid voor energie. Het lichaam heeft energie nodig om te functioneren. Deze energie halen we uit voeding. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het belangrijk is om een balans te vinden tussen de hoeveelheid geconsumeerde en verbrande calorieën om een gezond gewicht te behouden.

Calorieën tellen: ja of nee?

Aan de ene kant helpt calorieën tellen bij het verkrijgen van inzicht in je eetgewoontes. Desalniettemin kan het ook een obsessie worden. Bovendien is letten op calorieën alleen niet voldoende; de kwaliteit van de voeding is minstens zo belangrijk.

Kwaliteit boven kwantiteit

Terwijl je calorieën telt, is het essentieel om niet te vergeten dat niet alle calorieën gelijk zijn. Tweehonderd calorieën uit een stuk taart hebben niet hetzelfde effect op je lichaam als tweehonderd calorieën uit groente en fruit. Het is belangrijk om voedingsmiddelen te kiezen die rijk zijn aan voedingsstoffen maar laag in calorieën, zoals groenten en fruit.

Nuttige hulpmiddelen

Voor degenen die willen beginnen met het tellen van calorieën, zijn er tal van handige hulpmiddelen beschikbaar. Apps zoals MyFitnessPal kunnen helpen om gemakkelijk bij te houden hoeveel calorieën je eet en verbrandt. 

Alternatieve benaderingen

Naast het tellen van calorieën zijn er andere effectieve manieren om gewicht te verliezen. Zo kan intermittent fasting, waarbij je eet binnen bepaalde tijdsperiodes, ook bijdragen aan gewichtsverlies. Over deze manier van afvallen kun je alles lezen in: Intermittent fasting – doe je zo.

Een ander alternatief is het volgen van een specifiek dieet zoals het keto-dieet, dat de inname van koolhydraten beperkt. In dit kookboek vind je zestig eenvoudige keto-gerechten die niet alleen weinig koolhydraten en veel vetten bevatten, maar ook nog eens superlekker zijn.

Kortom calorieën tellen kan een hulpmiddel zijn bij het afvallen, mits het op een gezonde manier gebeurt. Het is cruciaal om je focus te leggen op een gebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl. Zoek altijd naar een manier die voor jou werkt, en onthoud: gezondheid gaat boven getallen.

Tot slot: wil je alles weten over gezonde voeding? Lees dan eens het boek Voedingsweetjes, jouw gids in de supermarkt. In dit boek wijst Nederlands populairste voedingsdeskundige je op snelle, hapklare, informatieve én vrolijke manier de weg langs de supermarktschappen. Want waar moet ik op letten bij het lezen van een etiket? Hoe light is ‘light’? En is brood een absolute no-go, of valt dit wel mee? Voor meer informatie, klik op onderstaande button.

Lees ook: 7 indrukwekkende gezondheidsvoordelen van broccoli

Foto: Getty Images
Tekst: Suzanne de Bakker