Brain balance expert Charlotte Labee roept 20 maart uit tot Nationale Breindag
20 maart 2021
Volgens Charlotte Labee is het belang van een Nationale Breindag van groot belang. Op deze dat moet meer kennis over het brein centraal staan. “Het is nu harder dan ooit nodig onze mentale gezondheid te verbeteren. En dat kunnen we doen door breinkennis te verspreiden en goed voor onze hersenen te zorgen.”
Juist nu kampen steeds meer mensen met een disbalans in hun brein. Het aantal brein gerelateerde ziekten zoals stress, overgewicht, burn-out, depressie en dementie neemt in schrikbarend tempo toe. Charlotte: “Een belangrijke oorzaak daarvan is levensstijl. Denk aan te veel stress, stilzitten, schermtijd, junkfood en te weinig slaap, ontspanning, beweging en gezonde voeding.”
Lees ook: ‘Van topmodel naar brain balance expert: Charlotte Labee vertelt erover in Santé‘
Tijd voor verandering
Eén op de vijf Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met een depressie en méér dan 50% van de Nederlanders heeft te maken met burn-outklachten. Ruim 62% van de Nederlanders slaapt slecht en 85% van de millennials voelt zich op dit moment depressief. “Het is tijd voor verandering!” zo vindt Labee. “Ik maak me ernstige zorgen over deze situatie, maar weet dat wij samen de kracht hebben om het tij te keren.”
Nationale Breindag
Charlotte Labee luidt de noodklok en roept daarom 20 maart uit tot ‘Nationale Breindag’, de dag waarop het belang van meer kennis over het brein centraal staat. “Laten we met z’n allen zorgen voor verandering, het is nu harder dan ooit nodig onze mentale gezondheid te verbeteren. En dat kunnen we doen door breinkennis te verspreiden en goed voor onze hersenen te zorgen, waardoor mentale ziektebeelden, disbalans, stress en ongezondheid verminderen.” Want, zo stelt Chartlotte: “Door de bewustwording en kennis van het brein te vergroten kunnen we bewust aan de slag gaan met onze levensstijl.”
Breinweetjes van Ommetje-app
Elke dag wandelen doet wonderen voor je fysieke én mentale gezondheid, aldus de Hersenstichting. De stichting ontwikkelde samen met hoogleraar Erik Scherder de wandelapp Ommetje. Na iedere wandeling vertelt hij je een interessant hersenfeitje zoals:
- Nederlandse onderzoekers hebben aangetoond dat beweging het vermogen van de hersenen om nieuwe cellen aan te maken vergroot. Dat geldt met name voor de hippo campus. Het hersengebied dat belangrijk is voor leren en geheugen.
- Je hersenen regelen álles wat er in je lichaam gebeurt. Dit alles kost ontzettend veel energie en zuurstof. Wanneer je voldoende beweegt, raken je hersenen goed doorbloed en krijgen ze de voeding en zuurstof die ze nodig hebben.
Bronnen: Charlotte Labee, De Hersenstichting