bindvliesontsteking

Hoe weet je of je een bindvliesontsteking hebt?

Wakker worden met een opgezwollen oog is niet prettig. Het kan zelfs een beetje angstaanjagend zijn als je, je oog niet goed open krijgt. Het kan zijn dat je last hebt van een bindvliesontsteking.

 

Een bindvliesontsteking is besmettelijk. Een bindvliesontsteking kan ontstaan door een vuiltje in het oog, een allergie of droge ogen. Maar de meest voorkomende oorzaak is een virus of bacterie.

Lees ook: ‘Oog yoga: doe deze oefeningen bij ontstoken ogen’

Symptomen

Als eerste is het belangrijk om even stil te staan bij de symptomen. Heb je veel pijn en problemen met het gezichtsvermogen? Dan is het belangrijk om een arts te bezoeken.

Een bindvliesontsteking treedt op wanneer het witte gedeelte in je oog geïrriteerd raakt. In dit witte gedeelte zitten veel bloedvaatjes. Bij een ontsteking zwellen deze op en worden ze zichtbaar. Andere kenmerken zijn onder andere:

  • Roodheid
  • Toename in de afvoer van oogkorstjes
  • Jeuk
  • Tranen
  • Een gevoel van zandkorreltjes in je oog

Is je oog waterig en rood? Dan kan het iets anders zijn dat zich voordoet als een bindvliesontsteking. Zo kan je droge ogen krijgen door de hele dag achter de computer te zitten of irritatie oplopen door een winderige omgeving. Hydraterende oogdruppels kunnen deze roodheid verlichten.

Virus

Een oogontsteking die vaak voorkomt is het adenovirus. Dit is een verkoudheidsvirus die op je ogen kan slaan. Ook herpes kan de ontsteking in je ogen veroorzaken.

Bacterie

Deze oorzaak van de bindvliesontsteking komt het meeste voor, vaak door het wrijven in de ogen met vieze handen. Een bacteriële infectie geneest in de meeste gevallen vanzelf.

Behandeling

Voor de behandeling van de ontsteking, wordt geen antibiotica voorgeschreven, maar krijg je meestal oogdruppels die ontstekingsremmend werken. De meeste bacteriële bindvliesontstekingen gaan vanzelf over. Meestal duurt het ongeveer vijf dagen. Wil je de behandeling versnellen? Vraag dan oogdruppels aan bij de huisarts. Heb je iemand in de buurt met een bindvliesontsteking? Gebruik dan niet dezelfde handdoek en was goed je handen nadat je in contact bent gekomen met iemand die een bindvliesontsteking heeft.

Bron: Today.com, oogfonds.nl

Gerelateerde artikelen