tandenborstel vervangen

Bang voor de tandarts? Dit zou weleens kunnen helpen

Er zijn mensen die echt weigeren een voet over de drempel van de tandartspraktijk te zetten, maar de meesten van ons plannen toch braaf twee keer per jaar een bezoekje in. Ben jij bang voor de tandarts? Lees dan zeker even verder, wie weet ben je geholpen met deze tips.

Kun jij een week voordat die controleafspraak of gebitsreiniging plaatsvindt al niet slapen? Vertel je na afloop van een bezoekje aan de tandarts aan je partner dat het ‘echt vreselijk!’ was? En staat je badkamerkastje tot de nok toe vol met stokers, sticks, spoelmiddel en floss om de kans op een gaatje of tandsteen te minimaliseren? Je bent niet de enige. Zo’n 2 miljoen Nederlanders geven aan angstig te zijn voor tandartsen. En omdat tips op dit vlak meer dan welkom zijn, delen wij er 3 met je. Sit back (in die tandartsstoel!) en relax…

Lees ook: ‘7 manieren om jeuk te verzachten

Q&A met je tandarts

Je tandarts is ook maar een mens. Goed opgeleid, verstandig (woordgrap!), blij met zijn trouwe patiënten en echt niet de schurk die jouw brein bij elkaar heeft gefantaseerd door de jaren heen. Stel hem eens voor een aparte afspraak in te plannen, waar even geen haakjes en vergrotende spiegels aan te pas komen, om op een kalme manier jouw angst te bespreken. Stel hem vragen, toon interesse en maak van deze horrorfiguur een nieuwe kennis. Eentje waarover je iets meer te weten bent gekomen en die eigenlijk bijzonder vriendelijk, menselijk en bekwaam blijkt. Je zult zien dat je ontspant tijdens dit gesprek en je waarschijnlijk met een kalmer gevoel je volgende controle tegemoet gaat.

Wees eerlijk

Toch nog wat last van klamme handen en bevende knietjes als de afspraak weer daar is? Geeft niets, maar meld het even. Desnoods houd je iets vast in je handen dat afleiding biedt: een balletje of een tissue. Na je q&a met de tandarts weet je ongetwijfeld iets meer over hem, dus probeer je gedachten richting die Labradoodle-pup waar hij over vertelde te sturen. Of vraag de assistente om je tijdens de behandeling te vertellen wat ze afgelopen weekend deed. Wellicht heeft ze een geweldige anekdote over haar puberzoon. Of vertelt ze dat ze, net als jij, twee keer terug moest naar de supermarkt omdat ze de helft van haar lijstje weer eens was vergeten in haar wagentje te mikken.

Ontspan de avond van tevoren

Er is nooit een aanleiding nodig om te genieten van een goede les yoga of een avondwandeling met een buurvrouw, maar als je toch nog wat spanning voelt voor je aankomende afspraak let dan extra goed op ontspanning. Heb je thuis een bad, trakteer jezelf dan op een uurtje in het warme water. Komen de zenuwen wat later alsnog opzetten, dan heb je in ieder geval de winst van een stukje selfcare te pakken. Natuurlijk kun je variëren met oefeningen of activiteiten die het beste bij jou passen.

Psst, we spreken hier van ‘hij’, maar natuurlijk kan je tandarts een vrouw zijn. Sterker nog: wellicht is dát wel een oplossing voor jou, een vrouwelijke tandarts. Vraag eens rond in je vriendenkring wie er een fijne vrouwelijke tandarts kent.