Aluminiumfolie

Aluminiumfolie of plastic folie: wat is beter?

Aluminiumfolie of plasticfolie: wat kun je beter gebruiken en is het gezond? Lees het in dit artikel.

We gebruiken het regelmatig in de keuken: aluminiumfolie en plastic folie. Het is een handige manier om je kliekjes, cake of borrelplank af te dekken. Maar wat kun je nu beter gebruiken? En waar ligt dat aan?

Aluminiumfolie of plastic folie?

Aluminiumfolie onderscheidt zich van plastic keukenfolie doordat het hittebestendig is. Daardoor kun je het heel goed gebruiken in de oven. Nadeel is wel dat het moeilijk recyclebaar is doordat het materiaal erg dun is, daardoor verbrandt het materiaal, in plaats van dat het smelt. Niet zo goed voor het milieu dus. Daar komt bij dat het productieproces heel veel energie kost. Plastic huishoudfolie is nét iets beter dan aluminiumfolie, doordat het beter te recyclen is.

De beste oplossing? Dat is natuurlijk een herbruikbaar bakje voor je kliekjes. Wil je toch aluminiumfolie blijven gebruiken? Probeer het dan vaker te gebruiken dan één keer.

Lees ook: 11 praktische tips om minder plastic te gebruiken

Is het gezond?

Toxicoloog Jan Tytgat vertelt in een artikel van AD dat aluminiumfolie een goede bescherming is voor voedsel. Zo ga je bijvoorbeeld bacteriën en virussen tegen. Let wel op bij zure producten, dan kunnen er stukjes folie oplossen en eventueel in het eten terecht komen. Wat gebeurt er eigenlijk als je tóch aluminium binnenkrijgt? De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vertelt dat een volwassen persoon 40 milligram aluminium per kg lichaamsgewicht kan opnemen zonder risico’s. Maar Tytgat zegt: ‘Ga liever voor de betere alternatieven’. Dat is ook nog eens beter voor het milieu.

Tip van de redactie:

Met deze kweekset, gemaakt van gerecycled plastic, kweek je oesterzwammen op je eigen koffiedik, gewoon op het aanrecht. Ervaar het gemak van thuisoogsten, herstarten en hergebruiken. Alle soorten koffiedik zijn bruikbaar. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST RACHEL VIETH
BRON HET KAN WEL, KEURINGSDIENST VAN WAARDE, AD
BEELD UNSPLASH