Metabolisme

9 dingen die je kunt eten om je metabolisme te versnellen

Hét geheim van een paar kilo afvallen? Je metabolisme een zetje in de goede richting geven. Negen dingen die je kunt eten of drinken om je metabolisme te versnellen.

Metabolisme verwijst naar alle chemische processen die plaatsvinden in je lichaam om energie te produceren en de noodzakelijke stoffen te te maken voor groei, herstel en onderhoud van je cellen en het elimineren van afvalstoffen.

Wat is je metabolisme?

Je metabolisme is je stofwisseling. In je lichaamscellen wordt de ene stof omgezet in de andere. De voeding die je eet, zet je lijf om in bruikbare hapjes waardoor het energie kan halen uit een maaltijd. Hoe je metabolisme werkt, heeft veel invloed op je lichaamsgewicht. Hoe sneller je metabolisme, hoe sneller je lichaam voedsel omzet in energie. Bij een snelle stofwisseling verbrand je daardoor sneller calorieën en verlies je eerder gewicht. De snelheid van je metabolisme hangt af van verschillende factoren, zoals geslacht, leeftijd, lengte, erfelijke aanleg en hormoonhuishouding. Mannen verbranden bijvoorbeeld sneller en meer calorieën dan vrouwen. En helaas: hoe ouder je wordt, hoe trager je metabolisme.

Lees ook: 8 tekenen dat je niet genoeg beweegt

Functies van je stofwisseling

– Het omzetten van voedingsstoffen in bouwstoffen en energie
– Het gebruik van bouwstoffen en energie als bron voor alle biologische processen
– Het verwerken van afvalstoffen
– De aanmaak van reserves

Vet verbrandt vet

Een dieet volgen waarbij je vetten skipt? Slecht idee. Een tekort aan onverzadigde (de gezonde) vetten maakt het namelijk onmogelijk voor je lijf om ‘oud vet’ af te breken.

Op je menu:

Rucola

Dit pittige blaadje sla, dat ook wel raketsla wordt genoemd, bevat kaempferol: een natuurlijk anti-oxidant dat een positief effect heeft op het metabolisme van je spiercellen. Simpel gezegd: door het eten van rucola verbruik je meer energie en verlies je sneller vet. Ook kappertjes en Chinese kool zijn kaempferolbommetjes.

Rucola Gezond

Koffie

Eén kopje koffie? Neem er gerust twee. Koffie stimuleert namelijk de stofwisseling dankzij de cafeïne die erin zit. Let wel op: het gaat dan om zwarte koffie. Doe je er melk, suiker en/of luxe siropen in, dan gaat het 
aantal calorieën snel omhoog en doe je dat effect teniet.

Chilipeper

Schep nog maar een chilipeper door die maaltijd, want pittig eten zorgt ervoor dat je stofwisseling ook on fire gaat. 1 gram chilipoeder laat je stofwisseling al sneller werken. Dat komt door het stofje capsaïcine. Dit zorgt ervoor dat je lichaam meer calorieën verbrandt, wees onderzoek van Maastrichtse wetenschappers uit. Hou je niet van hot-hot-hot? Paprika’s bevatten het stofje ook.

Donkergroene bladgroente

Leg vandaag nog zo veel mogelijk donkere bladgroente in je winkelmandje, want die bevat per portie veel vitamine K. Deze vitamine bevordert onder meer de opname van voedingsstoffen en remt de vorming van vetweefsel en dat is gunstig voor je figuur.

Jodium

Jodium geeft je metabolisme een opkikker. Bovendien reguleert het je schildklierhormonen, waardoor een eventuele verstoorde stofwisseling kan worden hersteld. Het advies is om dagelijks 150 mcg jodium binnen te krijgen. 100 mcg zit bijvoorbeeld in vier sneetjes brood, in 200 gram vette vis, in 85 gram witvis, in vier glazen melk en in zes eieren.

Eiwitten

Slim: veel eiwitten toevoegen aan je maaltijden. Eiwit vergroot namelijk de snelheid van je stofwisseling. Dat komt omdat je lichaam veel energie nodig heeft om eiwitten te verteren. En daarmee verbrand je energie. Je vindt eiwitten in zuivelproducten als kwark, melk en kaas, eieren, quinoa, peulvruchten, (soja)bonen, zonnebloempitten en noten.

Vezels

We weten allemaal dat voedingsvezels je darmen gezond houden. Maar wist je dat ze ook een rol spelen bij je metabolisme? Ze maken het je lichaam makkelijker om schadelijke stoffen af te voeren en daarmee bevorderen ze een effectieve stofwisseling. Vezels eten dus! Je vindt ze in volkoren-producten, rogge, alle groente, (gedroogd) fruit, havermout, noten, bonen, lijnzaad en (pseudo)granen.

Walnoten Gezond 1

Kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen zijn ideaal om van je maaltijd een stofwisselingsbooster te maken. Veel kruiden en specerijen zijn namelijk natuurlijke thermogenen. Ze verhogen de warmteproductie in je lichaam en daarmee helpen ze je stofwisseling een tandje hoger te zetten. Gebruik dus vooral zwarte peper, kurkuma, kerrie, komijn, kaneel, mosterd, nootmuskaat, anijs, kardemom, oregano, dille, basilicum en gember.

Water

Wist je dat je metabolisme vertraagt als je lichaam niet voldoende is gehydrateerd? Zorg er daarom voor dat je genoeg water drinkt. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die anderhalve liter water drinken per dag, meer calorieën verbranden dan mensen die maar vier glazen water per dag drinken.

Tekst: Loes van de Mosselaar

Beeld Gettyimages

Lees ook: Sporten om af te vallen? Zo doe je dat