8 mogelijke oorzaken van altijd koude voeten hebben
5 april 2023
Heb jij altijd last van koude voeten (en misschien ook wel handen), ongeacht het weer? Er zijn verschillende oorzaken voor het constant hebben van koude voeten, dus die hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. Hopelijk helpt het je om van je koude voeten af te komen!
1. Je bent gevoelig voor koud weer
Dit lijkt misschien een hele logische, maar er zit echt een goede reden achter. Je kan koude voeten krijgen in de winter, omdat je lichaam de bloedtoevoer naar dat gebied vermindert. Je lichaam probeert in koudere perioden namelijk om de essentiële onderdelen van je lichaam warm te houden en het warmteverlies via je voeten te verminderen. Gelukkig kan een paar extra dikke sokken je in dit geval helpen.
Lees ook: ‘Slaap je sneller als je voeten niet onder de deken liggen?’
2. Je komt een voedingsstof tekort
Zowel ijzer als vitamine B12 spelen een belangrijke rol in een gezonde bloedsomloop. IJzer is een onderdeel van hemoglobine, een eiwit in rode bloedcellen dat verantwoordelijk is voor het vervoeren van zuurstof in je lichaam. Vitamine B12 is essentieel voor het vormen van rode bloedcellen. Als je een tekort hebt in een of beide van deze voedingsstoffen, kan dat resulteren in koude voeten. Ook kan een tekort in B12 leiden tot minder gevoel en tintelingen in je voeten. Vooral vrouwen die zwanger zijn, heftig menstrueren of last hebben van maagdarmziekten zoals coeliakie lopen risico op een ijzertekort. Een tekort aan B12 komt vooral voor bij mensen die maagdarmziekten hebben, zwanger zijn, borstvoeding geven of vegetarisch eten. Bespreek eens met je huisarts wat je hiertegen kan doen, soms kan het slikken van supplementen je al helpen.
3. Je hebt een bloedsomloopziekte
Als je niet genoeg bloed in je voeten krijgt, kunnen ze altijd koud aanvoelen. Er zijn een aantal ziekten die ervoor kunnen zorgen dat je bloedsomloop minder wordt, zoals diabetes, obesitas en syndroom van Raynaud, een aandoening waarbij je bloedvaten spasmen krijgen. Een goed teken van een probleem met je bloedsomloop is dat je huid van kleur verandert. Bij Raynaud’s kunnen je vingers en tenen wit of blauw worden als reactie op de minieme bloedtoevoer. Je kunt het beste met je huisarts bespreken wat je hiertegen zou kunnen doen.
4. Je hebt last van zenuwschade
Een slechte controle over je bloedsuikerspiegel kan leiden tot zenuwschade, ook wel diabetische neuropathie genoemd. Hierdoor kan je last krijgen van minder gevoel en tintelingen in je voeten. Dat komt omdat de beschadigde zenuwen stoppen met het sturen van boodschappen naar bepaalde delen van je lichaam. Uit diabetesstatistieken is gebleken dat ongeveer de helft van de mensen met deze aandoening ook zenuwschade hebben. Ook dit kun je het beste met je huisarts bespreken.
5. Je hebt een schildklierziekte
Een van de kenmerken van een minder actieve schildklier (ook wel hypothyroïdie genoemd) is intolerant zijn voor kou. Dat kan er natuurlijk voor zorgen dat je voeten altijd koud aanvoelen. In essentie is het koud hebben een gevolg van je lichaam wat zich vertraagt. Andere symptomen zijn een droge huid, vergeetachtigheid, depressie en constipatie. Als je vermoedt dat je een schildklierziekte hebt, kan je bloed laten prikken om het functioneren van je schildklier te laten testen.
6. Je slikt een bètablokker
Bètablokkers worden soms voorgeschreven tegen een hoge bloeddruk. Ze vertragen namelijk je hart. Maar dit beïnvloedt natuurlijk ook de bloedsomloop, zeker als het gaat om je handen en voeten. Koude handen en voeten, vermoeidheid en gewichtstoename zijn veelvoorkomende bijwerkingen van bètablokkers. Als je hier veel last van hebt, kun je het beste naar de huisarts gaan om alternatieve medicatie te bespreken.
7. Je bent gestrest
Er gebeuren een aantal dingen als je gestrest bent of paniek hebt. De vechten-of-vluchten reactie stuurt bloed weg bij je handen en voeten om je vitale organen te voorzien van bloed voor het geval dat je moet vluchten. Ook kan je gaan zweten, wat een natuurlijke manier is om je lichaam af te koelen. Alhoewel dit niet gevaarlijk is, is het belangrijk om te begrijpen hoe je lichaam reageert op stress en te overwegen of je andere manieren moet zien te vinden om met stress om te gaan.
8. Je rookt
Ook roken kan ervoor zorgen dat je last krijgt van koude voeten. Roken zorgt er namelijk voor dat je bloedvaten vernauwen, waardoor je last kan krijgen van koude tenen en vingers. Ook wordt roken geassocieerd met het ontwikkelen van een aandoening genaamd Buergers, waarbij er klontjes ontstaan in bloedvaten die ervoor zorgen dat je bloed bepaalde gebieden slecht kan bereiken. Tabak irriteert bloedvaten, waardoor je deze aandoening kan oplopen. De enige manier om van deze problemen af te komen, is te stoppen met roken.
Beeld: archief, Bron: Livestrong.com