droge voeten

4 oplossingen tegen droge voeten

Droge voeten zijn heel vervelend, vooral als het tijd is voor slippers en sandalen! Met deze 4 oplossingen ben je er in no time vanaf!

1. Smeer speciale voetencrème

Als je droge voeten hebt, bevat de huid van je voeten simpelweg te weinig vocht. Daardoor kunnen kloven (meestal op je hielen) en pijnlijke scheuren ontstaan, die zelfs kunnen bloeden. Op de huid van je voeten en handen zitten geen talgklieren, waardoor de huid daar sneller uitdroogt. Een vochtinbrengende voetencrème werkt verlichtend.

Zo doe je het:

Kies een milde voetencrème, het liefst zonder parfum. Een effectieve stof in veel voetzalven is ureum (ook wel Urea). Dit is een lichaamseigen stof die normaal gesproken op de bovenste laag van je huid zit. Dit stofje zorgt ervoor dat je huid beter vocht kan opnemen. Trek na het aanbrengen katoenen sokken aan, zo kan de crème lang intrekken. Check daarnaast de zeep die je gebruikt. Zepen met agressieve stoffen kunnen je huid uitdrogen en irriteren.

Lees ook: Stappenplan voor mooie voeten

2. Check je schoenen

Droge voeten kunnen ook ontstaan door langdurig staan, bepaalde medicijnen, ouderdom, eczeem of verkeerde schoenen. In te kleine of gesloten schoenen die slecht ventileren, ontstaat extreme warmte, waardoor je voeten vocht verliezen.

Zo doe je het:

Let erop dat je tenen niet klem zitten en kies het liefst voor schoenen van vochtdoorlatend materiaal, zoals leer. Het best is om elke dag van schoenen te wisselen zodat ze kunnen luchten en drogen. Inlegzooltjes kunnen je manier van lopen veranderen. Overleg met je arts of pedicure of het goed is die te proberen.

3. Gebruik hielbeschermers

Het is best lastig om kloven in je hiel te laten genezen als je regelmatig loopt. Hielbeschermers voorkomen wrijving en kunnen daardoor de genezing van kloven versnellen.

Zo doe je het:

Hielbeschermers kun je zowel ’s nachts als overdag dragen. Ze zorgen ervoor dat de druk beter wordt verdeeld en voorkomen het ontstaan van nieuwe kloven.

4. Geef je voeten een pedicure

Heb je langdurig last van droge voeten, dan hopen dode huidcellen zich op en ontstaat er een teveel aan eelt. Hielkloven genezen niet als het teveel aan eelt niet wordt verwijderd. Geef je voeten dan een pedicurebehandeling om ze weer zacht te maken.

Zo doe je het:

Maak een voetenbad met lauwwarm water om je huid te verzachten. Voeg eventueel badolie toe. Scrub daarna zachtjes je voeten en droog ze goed af. Overtollig eelt kun je verwijderen met een puimsteentje of voetenvijl. Let op dat je niet te veel weghaalt: je voeten hebben een klein beetje eelt nodig als beschermlaag.

Bron: Santé juni 2019, tekst: Mara Ruijter

Gerelateerde artikelen