7 Symptomen die kunnen wijzen op een eierstokcyste

Meestal werken je eierstokken precies op schema, maar het kan ook voorkomen dat ze niet helemaal meewerken en er cystes in je eierstokken ontstaan. Maar hoe weet je nu dat je kampt met een (of misschien wel meerdere) cyste in je eierstokken? Dit zijn de meest voorkomende symptomen die kunnen duiden op een cyste in je eierstokken.

1. Je hebt last van behoorlijke pijn in je baarmoeder

Een van de meest voorkomende symptomen van een eierstokcyste is pijn rechtsonder of linksonder in je baarmoeder die niet weggaat. Als de pijn heel heftig of zelfs onverdraagbaar wordt, kan het een teken zijn van ovariële torsie. Wanneer dat gebeurt wordt de bloedtoevoer naar je eierstok afgesloten, wat heel pijnlijk is. Dit kan je beter voorkomen dus!

2. Je voelt je heel opgeblazen

Een opgeblazen buik is een vaag symptoom, maar het kan worden veroorzaakt door een cyste in je eierstok, afhankelijk van de grootte. De meeste vrouwen hebben cystes die kleiner zijn dan 10 centimeter, maar sommige kunnen heel groot worden. Het lijkt misschien op aankomen, maar buikpijn en een opgeblazen gevoel kunnen ook komen door een cyste die blijft groeien. Als het gewicht alleen in je buik zit of je niet een andere reden kunt bedenken waarom je zou kunnen aankomen, dan kan dat een signaal zijn…

3. Je hebt constant een vol gevoel

Een eierstokcyste kan een zwaar gevoel in je buikholte veroorzaken. Een cyste neemt ruimte in, wat druk kan veroorzaken. Je kan het gevoel vergelijken met constipatie, maar dan aan een kant van je lichaam. Als je geen toilet troubles hebt, maar je dit gevoel al twee tot drie weken hebt, is het wellicht slim om erachter te komen of je wellicht een cyste hebt.

4. Je wil geen seks hebben vanwege de pijn

Seks zou nooit pijn moeten doen. Voel je meer pijn aan de ene kant dan de andere? Dan zou het kunnen dat je een cyste in je eierstok hebt. Sommige cysten kunnen groot worden en daardoor achter je baarmoeder vallen, waardoor ze direct naast je baarmoederhals komen te zitten. Tijdens de seks kan dat pijn veroorzaken. Tijd dus om je eierstokken te laten controleren als je de laatste tijd pijn hebt tijdens intieme momenten.

5. Je hebt constant het gevoel dat je moet plassen (maar dat lukt niet altijd)

Een ander symptoom van cystes in je eierstokken is het gevoel dat je constant moet plassen. Als de cyste tegen je blaas drukt, kan dat namelijk het gevoel geven dat je moet plassen. Ook kan het voorkomen dat je vaker de behoefte hebt om te gaan, maar dat het niet lukt om te plassen vanwege de blokkade van de cyste. Heb je al een tijdje plasproblemen? Ga dan voor de zekerheid eens langs de huisarts.

ModeMode

6. Je hebt constant pijn in je rug of benen

Je kan natuurlijk om een tal van redenen last hebben van pijn in je rug of benen, maar ook een cyste in je eierstokken kan hier een oorzaak van zijn. Wanneer een cyste te groot wordt, kan deze namelijk rug- of beenklachten veroorzaken. Er is namelijk niet zoveel ruimte in je bekken, dus wanneer een cyste te groot wordt, afhankelijk van waar hij zit, kan hij rug- of beenklachten veroorzaken door tegen de zenuwen aan te drukken.

7. Je verliest bloed buiten je menstruatie om

Als de cystes in je eierstokken ontwikkelen, kunnen ze invloed hebben op je hormonen: vrouwen met PCOS (een aandoening waarbij er een heleboel kleine cystes in je eierstokken ontstaan) hebben vaak last van onregelmatige bloedingen, zowel door vaak ovuleren of door weinig ovuleren. Dat komt namelijk door een disbalans in oestrogeen, progesteron en testosteron. Zijn er andere symptomen van PCOS waar je last van hebt, zoals gewichtstoename, vruchtbaarheidsproblemen en acne? Dan kun je het beste naar de huisarts gaan voor de juiste hulp.

Disclaimer: als je denkt dat je last hebt van eierstokcyste, raadpleeg dan altijd je huisarts!

Bron: Womenshealthmag.com/uk, beeld: Getty Images

Cover Mrt 2023 1010 X 1280
De nieuwe Santé ligt nu in de winkel
Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen

Gerelateerde artikelen