mandarijn

5x waarom een mandarijn een verstandig tussendoortje is

Jaarlijks eet een Nederlander gemiddeld 4 kilo aan mandarijnen. Een goede keuze, want mandarijnen zitten boordevol gezonde voedingsstoffen. Na het lezen van deze redenen pak jij wellicht vaker een mandarijn mee.

Betere weerstand

Net als citroenen en sinaasappels zijn mandarijnen rijk aan vitamine C. Deze vitamine is belangrijk om je weerstand op peil te houden. Hierdoor ben je namelijk minder vatbaar voor bacteriën en virussen, omdat vitamine C bijdraagt aan de aanmaak van witte bloedcellen.

Lees ook: ’12 redenen om grapefruit te eten’

Stralende huid

Het eten van mandarijnen draagt bij aan een stralende huid. Dit komt voornamelijk, omdat de mandarijn veel antioxidanten bevat. Antioxidanten dragen bij aan de vermindering van oxidatieve stress in het lichaam. Als je lijdt aan deze stress heeft dit een aantal nadelige gezondheidsgevolgen onder andere dat je huid achteruit kan gaan.

Voor een stralende huid is ook collageen belangrijk. Vitamine C heb je nodig voor het aanmaken van het stofje collageen.

Bron van vezels

Mandarijnen zijn een bron van vezels. Vezels staan er vooral om bekend dat ze je stoelgang soepel houden en verbeteren. Buiten dat hebben vezels nog meer te bieden:

  • Een langer verzadigd gevoel
  • Dalende bloedsuikerspiegel
  • Een betere darmflora

IJzer

Naast de witte bloedcellen draagt vitamine C indirect bij aan de aanmaak van rode bloedcellen. Voor de aanmaak van rode bloedcellen heeft je lichaam veel ijzer nodig. Vitamine C zorgt ervoor dat ijzer beter in het bloed wordt opgenomen.

Hart- of vaatziektes

Als je last hebt van een hoge bloeddruk wordt het risico op hart- of vaatziektes vergroot. Je voedingspatroon is een belangrijke factor op het gebied van bloeddruk. Bij een hoge bloeddruk wordt vaak aangeraden om veel kalium in je voedingspatroon op te nemen. Een mandarijn is een voedingsmiddel dat veel kalium bevat.

Bron: dokterdokter.nl, veggiepedia.nl

Gerelateerde artikelen