zelfliefde

5x meer zelfliefde: hoe doe je dat?

Het klinkt zo simpel: lief zijn voor jezelf en van je zelf houden. Maar hoe doe je dat?

 

1. Houd een dagboek bij

Houd een of twee weken een dagboek bij waarin je opschrijft van welke taken op je werk, sociale afspraken en thuisactiviteiten je vrolijk werd en welke je veel energie kostten. Kijk na
die periode of er dingen opvallen, zoals een stressvolle werktaak die steeds terugkomt. Misschien kun je die delegeren of anders aanpakken.

Lees ook:6 tips om meer me-time in te plannen

2. Wees bewust van je inner voice

Wees je bewust van je inner voice. In je hoofd voer je voortdurend gesprekken met jezelf en die zijn vaak kritisch van toon. Dat soort gedachten kun je ook noteren, om te kijken of bepaalde opmerkingen aan jezelf steeds terugkomen.

3. Spreek veranderingen uit

Spreek uit waarom je bepaalde veranderingen doorvoert. Trek je de wekelijkse borrelavonden met een vriendin niet meer omdat je na een drukke werkdag echt even moet acclimatiseren, zeg dat dan. De kans dat iemand je dan begrijpt, is groter. Maar onthoud: is dat niet zo, dan hoef je geen concessies te doen. Focus vooral op wat jij nodig hebt.

4. Creëer ruimte in je hoofd door meer beweging

Kom in beweging als je in een piekercyclus zit waar je niet uitkomt. Een wandeling maken kan je (na afloop) een gelukkiger gevoel geven en zorgt voor meer ruimte in je hoofd.

5. Zwelgen mag, maar word niet onzeker

Heb je een offday? Daar even in zwelgen kan best lekker zijn, maar realiseer je: iedereen heeft weleens een rotdag en het betekent heus niet meteen dat je nergens goed in bent.

Zelfliefde-expert Merel Teunis

In het oktober-nummer van Santé kun je een interview lezen met schrijfster en zelfliefde-expert Merel Teunis. Zij legt uit hoe je meer self love creëert. “Kijk eens waar je tijd naartoe gaat. En of je daar écht gelukkig van wordt.”

Tekst: Sara Madou