Verkoudheid

5 tips om sneller van je verkoudheid af te zijn

Verkouden zijn was nog nooit zo ongemakkelijk. Met deze tips is je verkoudheid sneller over. Vooral tip 1 is opvallend vinden wij.

  • Bij verkoudheid zijn de slijmvliezen in je neus en keel ontstoken
  • Je hebt klachten als een verstopte neus, niezen, hoesten, keelpijn, heesheid en/of oorpijn.
  • Verkoudheid ontstaat door een virus

1. Niet snuiten

Wanneer je hard snuit pers je slijm in de bijholten en heb je kans op een holteontsteking. Volgens onderzoekers is het daarom beter om je neus op te halen. Toch snuitdrang? Gebruik dan een tissue, druk een neusgat dicht en snuit niet te hard door het andere neusgat. Snuit daarna het andere gat. Een neusdouche kan ook wonderen doen om je luchtwegen vrij te krijgen (beetje vreemd in het begin, maar heel effectief).

Lees ook: de oorzaken van een metaalsmaak in je mond

2. Slaap genoeg

Neem je rust. Een nachtrust van tenminste acht uur versnelt je herstel. Je kunt beter niet op je zij of je rug slapen, want door de druk zal je neus dicht gaan zitten óf juist gaan lopen. Ga liever op je rug liggen of in een iets rechtop zittende houding.

Slapen ziek

3. Was handen, reinig kranen en deurklinken

Behalve dat het de kans verkleint om überhaupt verkouden te worden helpt het – vooral grondig – wassen van handen, kranen en deurklinken de verdere verspreiding van ziektekiemen tegen te gaan. Zo ben je eerder van je verkoudheid af.

4. Let bij verkoudheid op je slijmvliezen

Veel drinken houdt de gezwollen slijmvliezen vochtig. Vooral de warme damp van thee is goed tegen vastzittend slijm in neus en keel. Alcoholische drank werkt juist averechts en droogt uit, evenals een warme douche. Vermijd ook sigarettenrook, het irriteert en vertraagt het herstel. Een neusspray op basis van een zoutoplossing (deze geeft namelijk geen bijwerkingen) kan je luchtwegen openen.

5. Zorg voor frisse lucht

Droge, warme lucht droogt de slijmvliezen uit. Bovendien zijn centraal verwarmde ruimtes met meerdere mensen een ideale broedplek voor het verkoudheidsvirus om toe te slaan. Blijf bij een verkoudheid dus goed ventileren.

Waarom Het Beter Is Om Met Een Open Raam Te Slapen Ook In De Winter Sante 11zon

LEES OOK: 3 dingen die je beter niet kunt eten als je ziek bent

Tip van de redactie

Vind jij het ook zo vervelend dat je niet ziet waar je loopt? Dat is met deze transparante paraplu van Smati verleden tijd. Daarnaast heeft het scherm fiber baleinen waardoor je het scherm gewoon weer terug in model klapt als de wind met je paraplu aan de haal gaat. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES