5 tips om minder grote porties te eten
Tekst: Maaike van Oostveen
23 april 2025
Als kind vertelden je ouders je waarschijnlijk dat je je bord leeg moest eten. Grote kans dat je dat nog steeds altijd netjes doet. Maar waarom eigenlijk? En hoe zorg je ervoor dat je niet meer zulke grote porties eet?
Plate cleaner
Het is zo’n gewoonte dat we er vaak niet eens bij nadenken: dooreten tot je bord leeg is. Prima natuurlijk als je trek hebt, maar misschien eet je je bord ook leeg terwijl je eigenlijk al genoeg hebt. Of je schept nog een keer op, want je wilt geen eten weggooien. Op die manier eet je al snel te veel. Onderzoekers van de universiteit van Liverpool ontdekten dat wie als kind heeft geleerd zijn bord leeg te eten, op latere leeftijd meestal moeilijk restjes kan laten liggen. En dat heeft een negatief effect op je BMI, aldus de onderzoekers.
Intuïtief eten
Stap dus af van het idee dat je bord per se leeg moet. Restjes kun je prima invriezen, verwerken in een volgende maaltijd of de volgende dag meenemen als lunch. Luister in plaats daarvan naar de signalen van je lijf (honger, trek, dorst) en vergeet eten op aangewezen tijden en volgens bepaalde regels. Eet wanneer je lichaam erom vraagt. En luister óók wanneer je lichaam je vertelt dat het vol zit, in plaats van je bord leegeten omdat je dat gewend bent.
5 tips om minder grote porties te eten
Tip 1: kook op maat
Klinkt logisch, maar vooral van producten als pasta, rijst en couscous maak je al snel te veel, omdat ze tijdens het koken uitzetten. Bedenk dus wie er allemaal mee-eet en reken uit hoeveel je van elk ingrediënt nodig hebt. Gebruik een keukenweegschaal om alles af te wegen.
Tip 2: gebruik een kleiner bord
Uit een analyse van de University of Cambridge blijkt dat mensen meer eten en drinken als ze grote porties aangeboden krijgen of als ze gebruik maken van grotere borden of glazen.
Lees ook: ‘6 redenen om vaker havermout te eten’
Tip 3: drink genoeg
Veel mensen eten als ze eigenlijk dorst hebben. Volgens een onderzoek van TNS NIPO drinkt een op de drie Nederlanders te weinig water. Drink dus regelmatig en neem een half uur voor elke maaltijd een glas water.
Tip 4: gebruik meer gezonde ingrediënten
Verhoog bijvoorbeeld de hoeveelheid groente in je maaltijd, en verlaag de hoeveelheid koolhydraten. Zo heb je toch een vol bord, maar krijg je minder calorieën binnen.
Tip 5: eet bewust
Zie, ruik en proef wat je eet. Een handig trucje hiervoor is om na iedere hap even je vork neer te leggen. Als je mindful eet, resulteert dat vaak ook in kleinere porties, want je voelt sneller dat je verzadigd bent.
Tekst: Annemieke de Gier
Beeld: Getty Images
Uit andere media
Maaike van Oostveen
Maaike werkt sinds 2019 als (freelance) redacteur en content creator. Dit deed ze onder andere voor merken en titels als NTR, CosmoGIRL! en Corendon. Met een grenzeloze nieuwsgierigheid en veel enthousiasme schrijft ze voor Santé over alles wat het leven leuker, makkelijker en gezonder maakt. Als reisliefhebber haalt ze inspiratie uit verschillende culturen, terwijl haar liefde voor dieren en goede koffie haar dagelijkse geluksmomentjes vormen. Naast het creëren van inspirerende content voor Santé, is ze ook actief op TikTok of kan je haar tegenkomen op evenementen als hostess.
Meer van Maaike