Whitening Tandpasta

5 tips bij het kiezen van whitening tandpasta

Tandenpoetsen doen we (als het goed is) dagelijks. Het zorgt voor een schoon gevoel en gebit. Maar we willen ook graag een wittere lach. Hoe je dat kunt bereiken? Met whitening tandpasta.

1. Fluoride

Sommige whitening tandpasta’s bevatten amper fluoride. Check het etiket of de site van de fabrikant. Staat fluoride onderaan? Dan zit er welllicht (te) weinig fluoride in.

2. De RDA-waarde

De RDA-waarde zegt iets over het schurende effect. Tandpasta voor gevoelige tanden heeft meestal een lage RDA-waarde, whitening tandpasta een hoge.

3. Gevoelige tanden

Gevoelige tanden? Kies tandpasta met een vloeibare geltextuur. Deze zijn minder schurend dan dikkere tandpasta’s.

4. Verschillende kleuren

De meeste varianten zijn wit of blauw. Blauwe kleurstof zorgt voor een reflectie die je tanden witter laat lijken.

5. Blauw licht

Sommige whitening tandpasta’s worden geleverd met blauw led-licht. Het is niet bewezen dat blauw licht voor wittere tanden zorgt.

Hagelwitte Hollywood-smile

Tandpasta houdt je gebit en tandvlees gezond, voorkomt gaatjes en geeft je een frisse adem. Maar we willen ook een wittere lach. Whitening tandpasta belooft je een Hollywood-smile: stralend en hagelwit. Om dat te bereiken, bevat whitening tandpasta schuurmiddelen, zoals silicium- dioxide, natriumbicarbonaat, aluminiumoxyde en silica. Deze stofjes hebben een sterk reinigend effect, waardoor je tanden witter lijken. Inderdaad: lijken. Want hoewel deze tandpasta’s het tandoppervlak goed schoon krijgen, kunnen je tanden niet witter worden door flink te poetsen. Alleen waterstofperoxide is in staat te bleken, maar dat mag in Nederland niet aan tandpasta worden toegevoegd. Bleken met waterstofperoxide kan alleen via de tandarts en bij bleeksalons, waarbij de waterstofperoxide in het tandbeen doordringt. Het gebit van binnenuit bleken, is de enige manier om het voor een langere periode witter te krijgen.

Lees ook: 4 tips tegen aanslag op je tanden

Weg met de aanslag

De schuurmiddelen in whitening tandpasta’s hebben één groot voordeel: ze kunnen aanslag van bijvoorbeeld koffie, thee, rode wijn en drop tijdelijk verwijderen. Hierdoor lijken je tanden al na een paar keer poetsen witter. Ook houtskooltandpasta heeft dit effect.

Om nieuwe aanslag te voorkomen, worden aan veel whitening tandpasta’s stofjes toegevoegd die voorkomen dat vuil zich aan je gebit hecht. Bij normaal gebruik hoef je niet bang te zijn dat whitening tandpasta je glazuur aantast. Het moet namelijk voldoen aan de Warenwet. Producenten en importeurs zijn verplicht ervoor te zorgen dat de tandpasta veilig is en niet te veel schuurmiddelen en fluoride bevat.

Wel of geen fluoride?

Fluoride beschermt je gebit tegen zuren en suikers uit eten en drinken. Hierdoor krijg je minder snel gaatjes en blijft je glazuur sterk. Te veel fluoride kan schadelijk zijn voor je gezondheid, maar de dosering in tandpasta is zo laag dat per ongeluk wat tandpasta doorslikken geen kwaad kan. Tandpasta zonder fluoride reinigt misschien, maar beschermt je gebit veel minder goed dan de variant mét fluoride.

TEKST CARLIJN BIESEMAAT
BEELD GETTY IMAGES
7 DECEMBER 2023

Genoten van dit artikel? Dit artikel stond in het blad Santé, dat maandelijks in de winkel ligt!