fruit

Dit zijn de 3 beste fruitsoorten voor je tanden

We weten allemaal dat bewerkte foods niet bepaald wonderen doen voor onze glimlach, aangezien ze een flinke aanslag maken op de gezondheid van onze tanden. Maar wat kan je dan wel eten voor een gezonde smile? Er zijn bepaalde fruitsoorten die je wellicht kunnen helpen de gezondheid van je gebit te verbeteren. Let’s dig in, shall we?

1. Fruit dat niet aan je tanden blijft plakken

Als het fruit wat je eet aan je tanden blijft plakken, gaat het tussen de groeven en spleten tussen je tanden zitten, waar het vervolgens zorgt voor het voeden van orale bacteriën. Hierdoor kan je sneller last krijgen van gaatjes in je tanden. Je kan dus beter fruit eten wat niet aan je tanden blijft plakken, zoals appel, peer en druiven, en fruit wat wél blijft plakken, zoals bananen, wat minder eten als het aankomt op je orale hygiëne. Let er wel op dat fruit dat niet blijft plakken je tanden niet schoonmaakt, je moet natuurlijk wel gewoon je tanden poetsen om tandplak te voorkomen.

Lees ook: ‘Is het erg om te gaan slapen zonder je tanden te poetsen?

2. Fruit waar je vol van zit

Fruit dat boordevol vezels zit zorgt ervoor dat je langer vol zit na het eten. Dat voorkomt dat je de hele dag door blijft snacken, waardoor je je tanden aan minder schadelijks blootstelt en de pH-waarde in je mond lager blijft. Oftewel, minder kans op gaatjes. Fruit als appels en peren bevat veel vezels, maar druiven helaas niet. Ook zijn er andere fruitsoorten die nog meer vezels bevatten dan appels en peren, zoals kiwi’s. Het beste eetpatroon voor gezonde tanden? Drie maaltijden per dag en twee appels als snack, in plaats van de hele dag door eten. Haalbaar? Misschien…

3. Fruit dat ontstekingen in je tandvlees tegengaat

Er zijn ook fruitsoorten die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en daarom tandvleesontstekingen tegen kunnen gaan. Natuurlijk zitten er wel (natuurlijke) suikers in fruit, waardoor je misschien verward bent over waarom het ontstekingen kan tegengaan. Maar fruit bevat natuurlijk ook allerlei waardevolle voedingsstoffen, zoals vitamines, die juist helpen bij het voorkomen van ontstekingen. Ook hier lijkt het erop dat appels en peren veel goeds kunnen doen voor jouw tanden. An apple a day…

Tekst Santé, beeld GettyImages

Favoriet van de redactie

Heb je koude rillingen van de griep? Kies dan de best beoordeelde Auronic’s flanellen elektrische deken. Drie warmtestanden, veilig met oververhittingsbeveiliging en na 180 minuten schakelt hij vanzelf uit. Perfect voor bed of bank. Wat wil je nog meer? Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Gerelateerde artikelen