tandenpoetsen

Is het erg om te gaan slapen zonder je tanden te poetsen?

Soms ben je zo moe, dat je geen zin hebt om voor het slapengaan je tanden te poetsen. Is het heel erg om die poetssessie over te slaan?

Het antwoord is ja. Het advies om twee keer per dag te poetsen, is een serieus gezondheidsadvies. En dit waarom:

Stroeve tanden

Wanneer je overdag met je tong langs je tanden en tandvlees gaat, voel je misschien dat sommige delen van je tanden wat stroever aanvoelen. Dat is plaque.

Lees ook:5 fouten die je kunt maken bij het tandenpoetsen

Risico’s

Door te poetsen, poets je de plaque weg. Dat is belangrijk, want wanneer tandplak op je tanden achterblijft, valt het je tandglazuur aan. Er kunnen gaatjes ontstaan, je tandvlees kan ontsteken en – wanneer je het heel ver laat komen – kan het je zelfs je gebit kosten. Daarnaast is je mond als het ware de toegangspoort voor je lichaam. Een ontsteking die in je mond begint, kan in de bloedbaan terecht komen en dat is niet altijd zonder gevolgen.

Poetsen is belangrijk

Dat je twee keer per dag moet poetsen, is een serieus gezondheidsadvies. Belangrijk om in gedachten te houden: slecht poetsen, is bijna net zo onefficiënt als niet poetsen…

Tips voor goede tandverzorging

  • Poets bij voorkeur met een elektrische tandenborstel. Beweeg je borstel niet snel heen en weer, maar verplaats hem langzaam steeds naar de volgende tand.
  • Poets twee keer per dag en doe het goed.
  • Floss één keer per dag, zodat er geen plaque achterblijft in de ruimtes tussen je tanden.
  • Ga regelmatig naar de tandarts voor controle van je gebit.

Dit is het perfecte ritme om je tanden te poetsen >>

Gerelateerde artikelen