minder eten

5 manieren om minder te eten

Heb je een kwartier na het eten vaak al spijt omdat je een te volle buik hebt? Tijd voor wat simpel eetmanagement.

1. Eet mindful

Britse onderzoekers toonden aan dat mensen die zijn afgeleid, tot wel dertig procent meer naar binnen werken dan mensen die bewust eten. Zorg er dus voor dat je tijdens een maaltijd geen andere dingen doet, maar met alle aandacht bij je eten bent. De eerste-hap-regel kan helpen bewuster te zijn en overeten tegen te gaan: concentreer je op de eerste hap die je neemt en vraag je bij elke hap daarna af of die net zo lekker is als de eerste. Is het antwoord halverwege je bord ‘nee’? Stop dan met eten. Het boek ‘mindless eating‘ is wat dat betreft een aanrader.

2. Leg na elke hap je bestek neer

Pas na zo’n twintig minuten kan je brein het signaal geven dat je verzadigd bent. Door die ‘trage’ reactie heb je soms nog steeds trek als je bord binnen tien minuten leeg is. Kwestie van tijdrekken en uitstelgedrag dus! Een slimme manier om wat langer en daardoor ook bewuster te eten: leg na elke hap je bestek even neer. Pas nadat je echt alles hebt doorgeslikt, pak je je mes en vork weer op.

3. Schep een kleinere portie op

Je bent geneigd meer te eten als je grotere porties (of verpakkingen) voorgeschoteld krijgt. Dat zeggen gedragseconomen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. We koppelen de portiegrootte onbewust aan de hoeveelheid die ‘fatsoenlijk’ is om te eten, ook al is die voor jou misschien wel te groot. Daarbij wordt het beleefd gevonden om je bord leeg te eten. Het gevolg: hoe groter de portie, hoe meer je eet.

4. Eet met je ‘verkeerde’ hand

Volgens onderzoek van de University of Southern California kun je door het eten met je verkeerde hand je calorie-inname met dertig procent verminderen. Door als rechtshandige met je linkerhand te eten (en andersom) maak je het jezelf namelijk net even wat moeilijker – en daardoor eet je minder snel.

Lees ook: Bibian liet haar maag verkleinen: “De eerste keer dat ik in maat 36 paste, zal ik nooit vergeten”

5. Gebruik kleinere borden en grotere vorken

Hoe groter de omtrek van je bord of kom, hoe meer je opschept. De portie die erop ligt, lijkt dan namelijk kleiner (de zogeheten optische illusie). Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Als je je borden met doorsnee van 30 centimeter vervangt door borden van 25 centimeter, verlies je volgens de onderzoekers zelfs al wat gewicht. Opvallend: voor vorken geldt juist het omgekeerde: hoe groter, hoe beter. Proefpersonen met een grotere vork aten gemiddeld minder dan proefpersonen met een kleine vork. Met een kleine vork voel je namelijk minder eten in je mond, waardoor je fanatieker gaat eten.

Eerst water de rest komt later

Drink voordat je gaat eten een glas water. Zo ben je sneller verzadigd, want je maag is al deels gevuld.

Beeld: Getty Images

Leestip

Hoe minder eten je meer energie geeft…
bestel het boek hier

Tip van de redactie

Blond Amsterdam serviesset
Klik hier

Lees ook

Wat doet een 30 day squat challenge met je?

7 dingen die je herkent als je vriendinnen bent

Dit moet je weten over voeding en hormonen

Snt202405
De nieuwe Santé ligt nu in de winkel
Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen