manieren-steentje-bijdragen-milieu

5 manieren om jouw steentje bij te dragen aan het milieu

We zitten midden in de milieucrisis. Alhoewel grote bedrijven het grootste verschil voor het milieu kunnen maken door hun productieprocessen aan te passen, kan jij ook jouw bijdrage leveren. En dat is makkelijker dan je denkt! Met de volgende 5 tips kan jij het milieu een zetje in de rug te geven.

1. Bankier duurzaam

Door alleen al de juiste bank te kiezen om je geld op te bewaren werk je al mee aan een beter milieu. Banken hebben namelijk een enorme invloed op het milieu. Zo zijn er een hoop grote banken die zich inzetten voor duurzame projecten, zoals de financiering van projecten tegen het gebruik van fossiele brandstoffen. Daarnaast steunen veel banken ook bedrijven die zich inzetten voor de maatschappij. Kies daarom bewust voor een bank die zich bezighoudt met duurzaamheid en zet zo jouw geld indirect in om het milieu te steunen.

Lees ook: ‘Met deze tip maak jij jouw eetpatroon duurzaam

2. Stap over op zonne-energie

Stoppen met het gebruiken van fossiele brandstoffen levert heel veel goeds op voor het milieu. Zonne-energie is dan ook een goed alternatief. Door over te stappen op zonne-energie kunnen we samen de uitstoot van broeikasgassen verlagen. En ja, zelfs als je huurt kan je overstappen op zonne-energie. Natuurlijk begrijpen wij ook wel dat je niet zomaar een zonnepaneel op je dak kan (laten) installeren, maar je kan bij bepaalde energieleveranciers wel zonne-energie aanvragen. Die halen dan de energie voor jouw huishouden uit een lokale zonnepaneelinstallatie. Het milieu een handje helpen kost je dus minder moeite dan je wellicht dacht.

3. Stop met plastic kopen

Plastic wordt gemaakt van natuurlijke gassen en oliën en leveren daarom veel broeikasgassen op die de klimaatverandering behoorlijk snel in werking zetten. Door dus steeds wat vaker je plastic producten in te ruilen voor aluminium of glas geef je het milieu weer een duwtje in de rug. Ook het recyclen van plastic werkt niet altijd namelijk: veel van het plastic wat jij netjes denkt te recyclen eindigt vaak alsnog in de zee. Start dus met kijken naar je dagelijkse routines en schrap zoveel mogelijk plastic uit je huishouden. Zo zijn er namelijk genoeg schoonmaakproducten of huidverzorgingsproducten die je kan bewaren zonder plastic verpakkingen. Alle beetjes helpen!

4. Eet minder vlees

Nu horen wij je denken: moet ik dat heerlijke stukje biefstuk laten liggen als ik uiteten ga? Niet per se. Wij willen gewoon dat je wat bewuster keuzes gaat maken. Natuurlijk kun je best eens in de zoveel tijd een stuk vlees eten, maar probeer steeds te minderen. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met een vleesvrije dag in de week. De veeteelt is namelijk één van de grootste bijdragers aan de klimaatverandering. Door je vleesconsumptie te verminderen draag je dus al jouw steentje bij aan het verbeteren van het klimaat. Daarnaast zijn er hele lekkere vleesvervangers als alternatief!

5. Steun non-profit organisaties

Gelukkig hoef je niet alles zelf te doen! Er zijn namelijk genoeg grotere bedrijven die zich inzetten om de wereld op positieve manier te veranderen. Kan jij wat extra kwijt per maand aan het steunen van het klimaat? Ga dan op zoek naar een non-profit organisatie die zich volledig inzet om het klimaatprobleem aan te pakken. Al jouw euros zullen dan worden gebruikt ten goede van het klimaat. Zo weet je zeker dat je jouw steentje bijdraagt!

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen