5 fabels over eieren
21 december 2022
Over voedingsmiddelen wordt vaak veel beweerd, zo ook over eieren. Eet jij graag een eitje? Lees dan gauw of jij in een van deze fabels bent getrapt.
1 Bruine eieren zijn voedzamer dan witte eieren
De kleur van de eischaal verschilt door het soort kip dat het ei legt. Er zijn zelfs kippen die blauwe en groene eieren kunnen leggen. Dit is geen indicatie van hoe voedzaam het ei is, maar het heeft te maken met de genetica.
Lees ook: ‘Feiten en fabels over olijfolie’
2 Je kan niet zien of een ei nog goed is, als deze uit de doos is.
Soms staat er een THT-datum op het ei geprint, maar niet altijd. Je kunt testen of een ei nog goed is door het drijfvermogen van het ei te testen. Leg het ei in een bak water. Zinkt deze meteen naar de bodem? Dan is het ei vers. Blijft het ei drijven? Dan is deze niet vers meer. Dit komt omdat er na verloop van tijd er lucht in het ei stroomt.
3 De eierschaal heeft geen betekenis
De dikte van de eierschaal is een goede graadmeter om de kwaliteit van het ei te testen. Hoe dikker de schaal, hoe gezonder de kip heeft gegeten. Nog een leuk feitje: de schalen van kleinere eieren zijn dikker dan grote eieren. Deze zijn dan ook makkelijker te pellen als ze hardgekookt zijn.
4 De ingebouwde ‘ei-plek’ in de koelkast is de beste plek om je eieren te bewaren
Wist je dat eierdozen speciaal zijn ontworpen op breuken en stoten te voorkomen? Ook zorgen ze voorkomen ze dat geuren uit de koelkast in de eieren trekken. Het ingebouwde ‘ei-plek’ in de koelkast zit meestal in de deur. Het openen en sluiten van de deur heeft een negatieve invloed op de temperatuur verschuiving. Hierdoor blijft het ei minder lang vers.
5 Eierdooiers hebben altijd dezelfde kleur
Let de volgende keer op de kleur van je dooier. Een donkeroranje dooier is een aanwijzing dat het ei afkomstig is van een scharrelkip. Het ligt aan het dieet van de kip wat de kleur van het ei wordt. Hoe donkerder, hoe gezonder de kip heeft gegeten.
Bron: health.com