huis

Zo verbeter je de luchtkwaliteit in huis

Als je aan luchtvervuiling denkt, denk je waarschijnlijk al snel aan uitlaatgassen en andere vuile luchten buitenshuis. Maar wist je dat er ook binnen een aantal factoren zijn die kunnen zorgen voor luchtvervuiling? Dat wil je natuurlijk niet in je huis hebben! Gelukkig zijn er een aantal slimme manieren om deze vervuilers te voorkomen of te verminderen, zodat jij binnen kan profiteren van schone lucht. Lees je mee?

Lees ook: ‘Met deze 6 tips lijkt je huis opgeruimder dan het is

1. Koken

Iedere keer dat we een wokmaaltijd maken of brood roosteren, daalt de kwaliteit van de lucht in huis. Sterker nog, volgens een onderzoek door de universiteit van Texas kunnen simpelen dingen zoals het laten aanbranden van je geroosterde boterham je aan meer giftige deeltjes blootstellen dan in het midden van een kruispunt gaan staan – wow!

Wat kan je ertegen doen?
Vergeet vooral niet de afzuigkap aan te zetten als je aan het koken bent! Heb je geen afzuigkap? Zet dan zeker een raam open wanneer je aan het kokerellen slaat om te voorkomen dat de ‘vuile’ lucht in huis rond blijft hangen.

2. Kaarsen

Het kan natuurlijk heerlijk ontspannend en gezellig zijn om hier en daar een kaarsje te branden in huis. Toch blijken ook die fijne kaarsjes effect te hebben op de luchtkwaliteit in huis. Een onderzoek van de universiteit van Kopenhagen wees namelijk uit dat de luchtdeeltjes van brandende kaarsen net zo schadelijk zijn voor muizen als dieseluitlaatgassen. Dat zal dus ook niet heel goed zijn voor onze gezondheid…

Wat kan je ertegen doen?
Beperk de blootstelling aan deze luchtdeeltjes door minder kaarsen te branden en ze korter te branden. Doe je het vooral voor de gezellige glow van de kaarsvlammetjes? Kies er dan voor om een snoer met lampjes in een schaal of glazen pot te doen: net zo gezellig én niet luchtvervuilend!

3. Stof

Ben je al een tijdje niet toegekomen aan afstoffen? Stof is een van de meest voorkomende binnenshuis allergenen, dus als je niet je huis afstoft en je vloeren, tapijten en dekens stofzuigt, kan het leiden tot een slechtere luchtkwaliteit in huis.

Wat kun je ertegen doen?
Leer jezelf de gewoonte aan om wekelijks af te stoffen in his. Maak je geen zorgen, het hoeft niet zo veel tijd in te nemen als je denkt. Begin bij het afstoffen van oppervlaktes als het aanrecht en de tafels en stofzuig vervolgens de vloer of het tapijt eromheen. Zo kun je je huis al veel meer stofvrij maken!

4. Verven

Ja, deze hoort er natuurlijk ook bij: verven. Je ruikt het al aan de lucht, verf zit vol met chemicaliën. Zeker de verf die je voor meubels of muren gebruikt zit vol met vluchtige organische stoffen die vrijkomen in de lucht in je huis. Na een tijdje zullen de chemicaliën oplossen, maar de luchtdeeltjes kunnen tot wel maanden later in de lucht blijven hangen.

Wat kun je ertegen doen?
Ga op zoek naar verf met een laag gehalte aan vluchtige organische stoffen De meeste grote verfmerken bieden tegenwoordig ten minste een eco-vriendelijke verflijn aan.

5. Schoonmaken

Niet alleen verf zorgt voor giftige luchtdeeltjes, ook schoonmaakmiddelen bevatten veel vluchtige organische stoffen. Denk bijvoorbeeld aan bleekmiddelen, luchtverfrissers (ja, we know) en bekledingsreinigers.

Wat kan je ertegen doen?
Probeer, waar mogelijk, te switchen naar natuurlijke, chemicaliënvrije schoonmaakmiddelen. Een goed alternatief voor een luchtverfrisser? Een mix van citroensap en water. Ruikt heerlijk fris én vervuilt de lucht in huis niet!

Tekst Santé, beeld Gettyimages

Tip van de redactie

Garmin Vivoactive smartwatch
Garmin Vivo Ad
Shop

Gerelateerde artikelen